Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Słodka sałatka z kurczakiem

Na zdjęciu sałatka z kurczakiem i miodem. Autorka zdjęcia: Ewa Jarosz Źródło zdjęcia: Dietetyk w Stolicy

przepis z miodem miód pierś z kurczaka z miodem filet z kurczaka z miodem sałatka z kurczakiem i miodem sałatka z miodem obiad z miodem

Do tej sałatki nie dałam ani grama soli! Jest tam zupełnie niepotrzebna. Sałatka jest słodka, a prażone pestki dyni nadają jej charakteru. Jednak zauważyłam, że najlepiej smakuje podana od razu po przygotowaniu (po nocy spędzonej w lodówce nie jest już tak wyrazista) można ją uratować prażąc kolejną porcję pestek dyni oraz dodać odrobinę miodu. Można też przygotować jeszcze raz sos i zalać nim sałatkę.

Składniki:
-
pół papryki czerwonej, pół zielonej i pół żółtej,
- pierś z kurczaka,
- pół główki sałaty lodowej, 
- 4 łyżki pestki dyni,
- pół puszki ananasa (ok 200g),
- łyżeczka miodu,
- 5 łyżeczek jogurtu naturalnego,
- 3 łyżeczki majonezu,
- olej roślinny.

Wykonanie:
Pokrojoną na drobne kawałki pierś podsmażamy na oleju roślinnym, dodajemy łyżkę miodu i kilka minut dusimy pod przykryciem.

Po zdjęciu kurczaka z patelni na pozostawionym miodzie i oleju prażymy pestki dyni.

Wszystkie pozostałe składniki kroimy w drobną kostkę, mieszamy z kurczakiem i pestkami.

Mieszamy jogurt naturalny z majonezem i polewamy sałatkę.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

2. Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

3. Ciasto orzechowe z miodem

4. Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Odwiedź mój blog kulinarny: Dietetyk w Stolicy

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4620

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2014-02-25 09:02:45

Idealna na śniadanie. Dzięki! Jutro przygotuję bo nie mam w domu pestek z dyni, puszki ananasa i żółtej papryki :)



  Współpracują z portalem:

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Biały miód leśny z Mount Oku

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

BeePower – Be or not to be, depends on a bee!

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 2.

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 1.

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Torcik naleśnikowy z miodem

Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

Jajka w koszulce z kuskusem, pomidorkami i miodem