Portal Pszczelarski

Słodka sałatka z kurczakiem

Na zdjęciu sałatka z kurczakiem i miodem. Autorka zdjęcia: Ewa Jarosz Źródło zdjęcia: Dietetyk w Stolicy

przepis z miodem miód pierś z kurczaka z miodem filet z kurczaka z miodem sałatka z kurczakiem i miodem sałatka z miodem obiad z miodem

Do tej sałatki nie dałam ani grama soli! Jest tam zupełnie niepotrzebna. Sałatka jest słodka, a prażone pestki dyni nadają jej charakteru. Jednak zauważyłam, że najlepiej smakuje podana od razu po przygotowaniu (po nocy spędzonej w lodówce nie jest już tak wyrazista) można ją uratować prażąc kolejną porcję pestek dyni oraz dodać odrobinę miodu. Można też przygotować jeszcze raz sos i zalać nim sałatkę.

Składniki:
-
pół papryki czerwonej, pół zielonej i pół żółtej,
- pierś z kurczaka,
- pół główki sałaty lodowej, 
- 4 łyżki pestki dyni,
- pół puszki ananasa (ok 200g),
- łyżeczka miodu,
- 5 łyżeczek jogurtu naturalnego,
- 3 łyżeczki majonezu,
- olej roślinny.

Wykonanie:
Pokrojoną na drobne kawałki pierś podsmażamy na oleju roślinnym, dodajemy łyżkę miodu i kilka minut dusimy pod przykryciem.

Po zdjęciu kurczaka z patelni na pozostawionym miodzie i oleju prażymy pestki dyni.

Wszystkie pozostałe składniki kroimy w drobną kostkę, mieszamy z kurczakiem i pestkami.

Mieszamy jogurt naturalny z majonezem i polewamy sałatkę.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

2. Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

3. Ciasto orzechowe z miodem

4. Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Odwiedź mój blog kulinarny: Dietetyk w Stolicy

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4933

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2014-02-25 09:02:45

Idealna na śniadanie. Dzięki! Jutro przygotuję bo nie mam w domu pestek z dyni, puszki ananasa i żółtej papryki :)



  Współpracują z portalem:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem

Sałatka z kurczakiem, marynowanym pieprzem i miodem

Lekka sałatka z miodowym dressingiem

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Koktajl pietruszkowy z miodem

Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi

Kukurydziane bułeczki z miodem

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły