Portal Pszczelarski

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Na zdjęciu: gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy z miodem. Autorka zdjęcia: Ewa Jarosz Źródło zdjęcia: Dietetyk w Stolicy

przepis z miodem miód gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy mus z miodem

Składniki na jedną porcję:
- 1 dojrzała gruszka,
- 1 jabłko,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżeczka miodu,
- przyprawa do szarlotki*

Z jabłka i gruszki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, wrzucamy do naczynia.

Do owoców dodajemy miód, sok z cytryny i przyprawę do szarlotki. Miksujemy wszystko do uzyskania gładkiego musu.

Podajemy na zimno lub po podgrzaniu w rondelku. Można połączyć z ciastem biszkoptowym albo waflami ryżowymi.

* ja użyłam przyprawy do szarlotki w skład której wchodzi głównie cynamon (55%), dalej goździki, imbir, kardamon. W składzie pojawia się cukier, więc śmiało można użyć każdej przyprawy z osobna; ale gotowa mieszanka też może być, bo w smaku słodka na pewno nie jest.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

2. Słodka sałatka z kurczakiem

3. Ciasto orzechowe z miodem

4. Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Odwiedź mój blog kulinarny: Dietetyk w Stolicy

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5184

Komentarze z forum pszczelarskiego

Lukasz_Baniak 2014-01-06 16:48:28

Szkoda, że dzisiaj sklepy zamknięte bo chętnie bym spróbował. Nie wydaje się skomplikowany.

mlody_pszczelarz 2014-01-06 19:51:11

pyszności :D

blondynekkrk 2014-01-07 11:47:09

Dzisiaj ten przepis uskutecznię :D

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Bastani – perskie lody szafranowe

Kapusta czerwona z porto

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Varroa destructor - znaczenie i rys historyczny

Varroa destructor - cykl życiowy i rozwojowy

Zapobieganie i zwalczanie inwazji Varroa sp. u pszczoły miodnej

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Chleb na owsiance z miodem

Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem

Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem