Portal Pszczelarski

Jak producenci miodu oszukują konsumentów? Unia Europejska sprawdziła to! 2023

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Unii Europejskiej miód fałszywy miód podrabiany miód

Ponad połowa próbek miodu sprawdzonych przez Unię Europejską, zdradziła, jakie taktyki stosują nieuczciwi producenci miodu. Wspólne Centrum Badawcze Komisji (Joint Reasearch Centre JRC) w Geel w Belgii sprawdziło około 320 próbek miodu, z których aż połowa zawierała syrop cukrowy oraz barwniki, odpowiadające za intensywny kolor miodu. Ponadto aż 46% próbek spośród 147 nie spełniało wymogów unijnych, dotyczących produkcji miodu.

Jak wykazują badania problem stanowi głównie importowany miód. Tylko na rynku niemieckim rodzimi pszczelarze dostarczają około 34 000 ton miodu (dane z 2022 roku), podczas gdy drugie tyle importowane jest z innych krajów.

Kolejny problem jest taki, że fałszywy miód nie jest wcale łatwy do rozpoznania. Powodem jest glukoza i fruktoza, które są głównymi składnikami miodu, ale znajdują się również w syropie cukrowym. Taką mieszankę można łatwo przygotować, ponieważ miód bardzo dobrze się łączy z syropem cukrowym. I zdecydowanie producenci miodu sporo zyskują na takim procederze, ponieważ miód importowany do Europy kosztuje około 2,17 euro za kilogram, a syrop cukrowy, pozyskiwany z ryżu zaledwie 0,40-0,60 euro za kilogram. Warto wskazać, że z krajów trzecich do Unii Europejskiej trafia około 175 000 ton miodu, a więc 40% całkowitego zużycia. Według organizacji Foodwatch Unia Europejska zaraz po Stanach Zjednoczonych jest drugim największym importerem miodu na świecie i co za tym idzie około 80 000 ton miodu z importu zawiera dodatek syropu cukrowego bądź barwników.

Chris Methmann - dyrektor Foodwatch Niemcy dodaje, że podrabiany miód sprzedawany jest w marketach od wielu lat. Dzieje się tak, ponieważ producenci wykorzystują luki w procesie monitorowania żywności. Z tego względu Methmann uważa, że konieczne jest wdrożenie bardziej nowoczesnych metod analizy żywności, dzięki czemu łatwiej będzie eliminować z rynku podrabiany miód. Dlatego organizacja Foodwatch apeluje do wszystkich województw niemieckich, by te wyposażały laboratoria właśnie w nowoczesny i innowacyjny sprzęt do kontroli produktów żywnościowych.

Netografia

infranken.de, Die Abzocke mit Honig - so dreist werden Verbraucher getäuscht, https://www.infranken.de/ratgeber/verbraucher/honig-so-dreist-werden-verbraucher-getaeuscht-art-5731010, Data publikacji: 2023.08.15, Data odczytu: 2023.08.25

Czytaj również

Badanie miodu w domowych warunkach

Nowatorski sposób na fałszywy miód

Miód jednym z najczęściej podrabianych produktów na świecie



Liczba wyświetleń artykułu: 776

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Daniel Borak

Daniel Borak

Autor tekstów

Właściciel gospodarstwa pasiecznego Ślężańskie Miody i serwisu partnerskiego www.slezanskiemiody.pl

Projekt Bzykająca Przyczepka

Konferencja Pszczelarska: Gospodarka Pasieczna i Wychów Matek w sezonie 2015

Projekt Bzykająca Przyczepka Edukuje

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 2.

BeePower! w Polsce i za granicą

O co chodzi w BeePower!?

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Pszczoły w szkole w czerwcu

Szkolny Dzień Pszczoły

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom