Jak producenci miodu oszukują konsumentów? Unia Europejska sprawdziła to! 2023

Ponad połowa próbek miodu sprawdzonych przez Unię Europejską, zdradziła, jakie taktyki stosują nieuczciwi producenci miodu. Wspólne Centrum Badawcze Komisji (Joint Reasearch Centre JRC) w Geel w Belgii sprawdziło około 320 próbek miodu, z których aż połowa zawierała syrop cukrowy oraz barwniki, odpowiadające za intensywny kolor miodu. Ponadto aż 46% próbek spośród 147 nie spełniało wymogów unijnych, dotyczących produkcji miodu.
Jak wykazują badania problem stanowi głównie importowany miód. Tylko na rynku niemieckim rodzimi pszczelarze dostarczają około 34 000 ton miodu (dane z 2022 roku), podczas gdy drugie tyle importowane jest z innych krajów.
Kolejny problem jest taki, że fałszywy miód nie jest wcale łatwy do rozpoznania. Powodem jest glukoza i fruktoza, które są głównymi składnikami miodu, ale znajdują się również w syropie cukrowym. Taką mieszankę można łatwo przygotować, ponieważ miód bardzo dobrze się łączy z syropem cukrowym. I zdecydowanie producenci miodu sporo zyskują na takim procederze, ponieważ miód importowany do Europy kosztuje około 2,17 euro za kilogram, a syrop cukrowy, pozyskiwany z ryżu zaledwie 0,40-0,60 euro za kilogram. Warto wskazać, że z krajów trzecich do Unii Europejskiej trafia około 175 000 ton miodu, a więc 40% całkowitego zużycia. Według organizacji Foodwatch Unia Europejska zaraz po Stanach Zjednoczonych jest drugim największym importerem miodu na świecie i co za tym idzie około 80 000 ton miodu z importu zawiera dodatek syropu cukrowego bądź barwników.
Chris Methmann - dyrektor Foodwatch Niemcy dodaje, że podrabiany miód sprzedawany jest w marketach od wielu lat. Dzieje się tak, ponieważ producenci wykorzystują luki w procesie monitorowania żywności. Z tego względu Methmann uważa, że konieczne jest wdrożenie bardziej nowoczesnych metod analizy żywności, dzięki czemu łatwiej będzie eliminować z rynku podrabiany miód. Dlatego organizacja Foodwatch apeluje do wszystkich województw niemieckich, by te wyposażały laboratoria właśnie w nowoczesny i innowacyjny sprzęt do kontroli produktów żywnościowych.
Netografia
infranken.de, Die Abzocke mit Honig - so dreist werden Verbraucher getäuscht, https://www.infranken.de/ratgeber/verbraucher/honig-so-dreist-werden-verbraucher-getaeuscht-art-5731010, Data publikacji: 2023.08.15, Data odczytu: 2023.08.25
Czytaj również
Badanie miodu w domowych warunkach
Liczba wyświetleń artykułu: 1140
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!

Jak miód stał się groźny dla bezpieczeństwa narodowego?
Co się wydarzyło w 2023 roku z miodem w Polsce? Portal Pszczelarski

Kto nie może jeść miodu i dlaczego?
Kto nie może spożywać miodu? Joanna Baran

Fałszowanie miodu? Mit kontra sklepowa rzeczywistość
Miód w Polsce nie jest fałszowany Portal Pszczelarski

Alkaloidy pirolizydynowe w miodzie
Toksyczny nektar roślin a właściwości miodu Portal Pszczelarski

Sfermentowany miód rzepakowy i wrzosowy
O tym dlaczego miód fermentuje i który najczęściej? Portal Pszczelarski

Co zagraża zimującym pszczołom?
Jak pszczelarz może pomóc zimującym pszczołom? Portal Pszczelarski

Czym żywi się pszczoła miodna?
Czym żywią się pszczoły? Portal Pszczelarski
