Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Jak producenci miodu oszukują konsumentów? Unia Europejska sprawdziła to! 2023

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Unii Europejskiej miód fałszywy miód podrabiany miód

Ponad połowa próbek miodu sprawdzonych przez Unię Europejską, zdradziła, jakie taktyki stosują nieuczciwi producenci miodu. Wspólne Centrum Badawcze Komisji (Joint Reasearch Centre JRC) w Geel w Belgii sprawdziło około 320 próbek miodu, z których aż połowa zawierała syrop cukrowy oraz barwniki, odpowiadające za intensywny kolor miodu. Ponadto aż 46% próbek spośród 147 nie spełniało wymogów unijnych, dotyczących produkcji miodu.

Jak wykazują badania problem stanowi głównie importowany miód. Tylko na rynku niemieckim rodzimi pszczelarze dostarczają około 34 000 ton miodu (dane z 2022 roku), podczas gdy drugie tyle importowane jest z innych krajów.

Kolejny problem jest taki, że fałszywy miód nie jest wcale łatwy do rozpoznania. Powodem jest glukoza i fruktoza, które są głównymi składnikami miodu, ale znajdują się również w syropie cukrowym. Taką mieszankę można łatwo przygotować, ponieważ miód bardzo dobrze się łączy z syropem cukrowym. I zdecydowanie producenci miodu sporo zyskują na takim procederze, ponieważ miód importowany do Europy kosztuje około 2,17 euro za kilogram, a syrop cukrowy, pozyskiwany z ryżu zaledwie 0,40-0,60 euro za kilogram. Warto wskazać, że z krajów trzecich do Unii Europejskiej trafia około 175 000 ton miodu, a więc 40% całkowitego zużycia. Według organizacji Foodwatch Unia Europejska zaraz po Stanach Zjednoczonych jest drugim największym importerem miodu na świecie i co za tym idzie około 80 000 ton miodu z importu zawiera dodatek syropu cukrowego bądź barwników.

Chris Methmann - dyrektor Foodwatch Niemcy dodaje, że podrabiany miód sprzedawany jest w marketach od wielu lat. Dzieje się tak, ponieważ producenci wykorzystują luki w procesie monitorowania żywności. Z tego względu Methmann uważa, że konieczne jest wdrożenie bardziej nowoczesnych metod analizy żywności, dzięki czemu łatwiej będzie eliminować z rynku podrabiany miód. Dlatego organizacja Foodwatch apeluje do wszystkich województw niemieckich, by te wyposażały laboratoria właśnie w nowoczesny i innowacyjny sprzęt do kontroli produktów żywnościowych.

Netografia

infranken.de, Die Abzocke mit Honig - so dreist werden Verbraucher getäuscht, https://www.infranken.de/ratgeber/verbraucher/honig-so-dreist-werden-verbraucher-getaeuscht-art-5731010, Data publikacji: 2023.08.15, Data odczytu: 2023.08.25

Czytaj również

Badanie miodu w domowych warunkach

Nowatorski sposób na fałszywy miód

Miód jednym z najczęściej podrabianych produktów na świecie



Liczba wyświetleń artykułu: 276

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bigos staropolski na winie z miodem

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Metody oceny stopnia inwazji Varroa destructor

Varroa destructor - cykl życiowy i rozwojowy

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym