Portal Pszczelarski

Nowatorski sposób na fałszywy miód

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Hiszpanii fałszowanie miodu

Naukowcy z Politechniki w Walencji w Hiszpanii opracowali specjalny "elektroniczny język", który pozwala w szybki i tani sposób rozpoznać zafałszowany miód. Naukowcy uważają, że jest to przełom, który zmieni rynek.

Podczas gdy tradycyjne metody badania próbek miodu trwają do kilku dni, "elektroniczny język"  (zdaniem twórców) daje możliwość ustalenia tych samych danych w niecałą godzinę. Jak wyjaśniają naukowcy, fałszywy miód to zwykle mieszanka. w której znajduje się syrop lub melasa cukrowa. Tego typu działalność nieuczciwych producentów stanowi oczywiste łamanie prawa, jednak nadal nie brak śmiałków, którzy wybierają łatwy zysk.

Zaproponowane przez hiszpańskich naukowców urządzenie, działa dzięki połączeniu techniki i statystycznej analizy danych. "Elektroniczny język" jest w stanie nie tylko wykryć fałszywe markery, ale również określić ich poziom w produkcie, co daje nam informacje o skali zafałszowania miodu.

Badanie miodu za pomocą "elektronicznego języka" ma być pierwszym etapem weryfikacji podejrzanego produktu, która będzie jedynie wstępem do dalszej analizy i identyfikacji.

Opracowano na podstawie:

Food Fakty, Elektroniczny język wykrywa zafałszowania miodu (Food Fraud), https://foodfakty.pl/elektroniczny-jezyk-wykrywa-zafalszowania-miodu-food-fraud, Data publikacji: 2018.09.30, Data odczytu: 2018.09.30

Czytaj również:

Badanie miodu w domowych warunkach

Kontrola jakości miodu



Liczba wyświetleń artykułu: 2341

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy!

Weź udział w dyskusji:

Zaloguj się lub zarejestruj

Miejsce na Twoją reklamę
EL-TER biuro projektowe Kraków
filmowanie wesel, video zaproszenia, podziękowania video dla rodziców Kraków i okolice Miejsce na Twoją reklamę

Drogi Użytkowniku,

informujemy, że z dniem 03 października 2015 r. Marcin Balana Grupa Balana z siedzibą w Naramie przeniosła całość prowadzonego Portalu PortalPszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER z siedzibą w Narama 214, 32-095 Iwanowice.

Tym samym od 04 października 2015 r. zmienia się administrator Twoich danych osobowych. Jednocześnie podkreślamy, że zmianie nie ulegną zasady ochrony i przetwarzania Twoich danych osobowych, w tym korzystania z Usług świadczonych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl. Szczegółowe informacje nt. wykorzystania danych osobowych znajdziesz w Regulaminie Serwisu PortalPszczelarski.pl.

Przypominamy, że zawsze masz prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania, a także żądania zaprzestania ich przetwarzania i prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych.

W związku z powyższym prosimy Cię o wyrażenie zgody na zmianę Administratora Danych Osobowych poprzez zaakceptowanie poniższych klauzul:
"Wyrażam zgodę na przejście ogółu praw i obowiązków Marcin Balana Grupa Balana wynikających ze świadczenia na moją rzecz Usług w domenie portalpszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER" "Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celach marketingowych."
"Wyrażam zgodę na otrzymywanie na podany adres e-mail informacji handlowej wysłanej przez Jacek Balana EL-TER w imieniu własnym lub na zlecenie jej partnerów."
"Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję treść Regulaminu Konta oraz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celu realizacji zamawianych usług."
"Akceptuję Regulamin Konta oraz Regulamin Serwisu PortalPszczelarski.pl i zobowiązuję się do ich przestrzegania."

Jeżeli potrzebujesz czasu na zastanowienie zapoznaj się z poniższą informacją, w terminie 30 dni od wyświetlenia tego komunikatu możesz zrezygnować z korzystania z Usługi realizowanych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl poprzez usunięcie konta. Pamiętaj jednak, że brak reakcji w powyższym terminie będzie równoznaczny z wyrażeniem zgody na wyżej wymienione zmiany.

W przypadku kliknięcia "Rezygnuję z posiadania konta" Twoje konto (a z nim dane osobowe) zostanie usunięte do 24 godzin od momentu przyjęcia zgłoszenia.