Portal Pszczelarski

Badanie miodu w domowych warunkach

Na zdjęciu: łyżka miodu. Źródło zdjęcia: spafaery.com/wp-content/uploads/2014/02/Photoxpress-honey-on-spoon.jpg Źródło informacji: almanach.historyczny.org/wiki/Mi%C3%B3d

fałszowanie miodu badanie miodu gęstość miodu czystość miodu badanie gęstości miodu zapach miodu smak miodu O sztuce kulinarnej patoka

Badanie miodu w domowych warunkach

W dość odległych czasach, bo w starożytności, nie brak było osób, które obecnie określilibyśmy mianem "fałszerzy" lub "kombinatorów". Skąd ta pewność i co to ma wspólnego z miodem?

W książce kucharskiej z przełomu IV i V wieku zatytułowanej "O sztuce kulinarnej" pojawia się zapis, który niewątpliwie nakłania do fałszowania miodu: "Możesz zrobić by słaby miód nadawał sie do sprzedaży jeśli zmieszasz razem jedną część miodu słabego z dwoma częściami najlepszego miodu." Nomen omen z porady tej zdarza się, że korzystają obecni dostawcy miodu, pragnący "poprawić" jakość oferowanego produktu.

Żeby móc w jakimś stopniu ustrzec się przed fałszerzami zaprezentowano cztery domowe sposoby badania miodu, które odnoszą się do analizy jego gęstości, czystości oraz smaku i zapachu.

Gęstość miodu
Jednym z domowych sposobów sprawdzenia czy miód, z którym mamy do czynienia jest fałszywy, jest badanie jego gęstości. Badanie to przeprowadza się na miodzie w stanie płynnym - patoce. W tym celu należy nabrać miód dużą łyżką i zlewać go z powrotem do naczynia z pewnej wysokości. Jeżeli miód spływający z łyżki układa się w kształcie wypukłego stożka, świadczy to o tym, że nie zawiera dużo wody, jest dostatecznie gęsty i z dużą dozą pewności - nie jest fałszywy. Jeżeli jednak układa się w kształcie wklęsłego stożka oraz tworzy wklęśnięcia, istnieje prawdopodobieństwo, że jest z nim coś nie tak.

Czystość miodu
Znalezienie w miodzie milimetrowych drobinek wosku to rzecz zupełnie naturalna. Czasem podczas spływania miodu przez sitko, nie wszystkie drobinki na nim osiądą. Przeważnie to zwykły naturalny wosk z propolisem, którego zjedzenie z pewnością nam pomoże, a nie zaszkodzi. Co innego, jeżeli w miodzie znajdziemy coś innego.

Jak przeprowadzić badanie czystości miodu w domowych warunkach? Miód należy dokładnie wymieszać w naczyniu, nabrać łyżką i nalać najlepiej na biały talerz. W rozlanej cienkiej warstwie miodu jest zdecydowanie łatwiej zauważyć większość zanieczyszczeń.

Smak miodu 
Dzięki zawartości w miodzie kwasów organicznych smak miodu jest jednocześnie słodki i lekko kwaskowaty. W zależności także od jego gatunku, może mieć charakterystyczny, albo ostry (w przypadku miodu bławatkowego), albo gorzki (miód rzepakowy), albo korzenny (miód gryczany) smak. Należy zatem wcześniej zapoznać się z indywidualnymi cechami miodów odmianowych.

Zapach miodu
O tym czy miód jest fałszywy, czy też nie, świadczy także zapach.

Jeżeli weźmiemy pod uwagę jednocześnie gęstość, smak i zapach miodu, i okaże się, że spływający z łyżki miód układa się w stożki dążące do kształtu nitek, smak jest mdły, a zapach prawie niewyczuwalny, najprawdopodobniej badany miód został zafałszowany syropem cukrowym lub syropem ziemniaczanym.

Zobacz również:

Refraktometr – urządzenie do badania zawartości wody w miodzie

Właściwości miodu

Jakość miodu. Przepisy, normy i parametry oceny jakości miodu

Badanie laboratoryjne jakości miodu

Skład chemiczny miodu – enzymy

Skład chemiczny miodu – woda

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 26475

Komentarze z forum pszczelarskiego

michal1972 2015-01-16 09:54:53

Tym właśnie artykułem spowodowałeś Marcinie to, że teraz każdy czytający zaglądnie do szafki, wyciągnie słoik i zacznie własne badanie.

Sylwek 2015-01-16 18:51:39

Może tak źle nie będzie, chociaż kto wie! Ważne żeby poznać przed "badaniem" właściwości danego miodu.

marcin 2015-01-28 17:21:47

@michal1972 jeszcze chyba tak źle nie ma;-)

blondynekkrk 2015-01-30 14:31:56

Najgorsze jak przy kupnie jakiegoś oszukanego miodu i miodu prosto od pszczelarza, wynik będzie ten sam ;)

michal1972 2015-02-02 22:14:52

@blondynekkrk, to ciężko taką osobę nazywać pszczelarzem. Prędzej trzeba by oszustem.

factis 2015-07-01 10:16:54

A ja zacytuję wpis w książce Miody Pitne Wydawnictwa Dragon (s.16-17):

"Miód jako cenny produkt od lat poddawany jest różnym próbom fałszerstwa. Poniżej kilka najprostszych sposobów rozpoznania małowartościowych miodów:
- kropla prawdziwego miodu nie powinna się toczyć po gładkiej powierzchni;
- nabrana łyżka miodu wlana z powrotem do słoika powinna tworzyć górkę, a nie dołek;
- miód wylewany i ciągnący się jak nitka prawdopodobnie jest zafałszowany syropem owocowym lub ziemniaczanym;
- miód zafałszowany przez dodanie skrobi (dla powiększenia ciężaru) rozpoznaje się, gotując łyżeczkę miodu w szklance wody przez pięć minut, a następnie dodając dwie kropce jodyny. Jeżeli roztwór zmieni barwę na czarną lub niebieską, oznacza to, że dodano skrobi;
- czystość miodu bada się wylewając łyżeczkę dobrze rozmieszanego miodu na biały, najlepiej porcelanowy talerz - wówczas gołym okiem można zaobserwować pływające w nim zanieczyszczenia;"



  Współpracują z portalem:

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.