Badanie miodu w domowych warunkach

Na zdjęciu: łyżka miodu. Źródło zdjęcia: spafaery.com/wp-content/uploads/2014/02/Photoxpress-honey-on-spoon.jpg Źródło informacji: almanach.historyczny.org/wiki/Mi%C3%B3d

fałszowanie miodu badanie miodu gęstość miodu czystość miodu badanie gęstości miodu zapach miodu smak miodu O sztuce kulinarnej patoka

Badanie miodu w domowych warunkach

W dość odległych czasach, bo w starożytności, nie brak było osób, które obecnie określilibyśmy mianem "fałszerzy" lub "kombinatorów". Skąd ta pewność i co to ma wspólnego z miodem?

W książce kucharskiej z przełomu IV i V wieku zatytułowanej "O sztuce kulinarnej" pojawia się zapis, który niewątpliwie nakłania do fałszowania miodu: "Możesz zrobić by słaby miód nadawał sie do sprzedaży jeśli zmieszasz razem jedną część miodu słabego z dwoma częściami najlepszego miodu." Nomen omen z porady tej zdarza się, że korzystają obecni dostawcy miodu, pragnący "poprawić" jakość oferowanego produktu.

Żeby móc w jakimś stopniu ustrzec się przed fałszerzami zaprezentowano cztery domowe sposoby badania miodu, które odnoszą się do analizy jego gęstości, czystości oraz smaku i zapachu.

Gęstość miodu
Jednym z domowych sposobów sprawdzenia czy miód, z którym mamy do czynienia jest fałszywy, jest badanie jego gęstości. Badanie to przeprowadza się na miodzie w stanie płynnym - patoce. W tym celu należy nabrać miód dużą łyżką i zlewać go z powrotem do naczynia z pewnej wysokości. Jeżeli miód spływający z łyżki układa się w kształcie wypukłego stożka, świadczy to o tym, że nie zawiera dużo wody, jest dostatecznie gęsty i z dużą dozą pewności - nie jest fałszywy. Jeżeli jednak układa się w kształcie wklęsłego stożka oraz tworzy wklęśnięcia, istnieje prawdopodobieństwo, że jest z nim coś nie tak.

Czystość miodu
Znalezienie w miodzie milimetrowych drobinek wosku to rzecz zupełnie naturalna. Czasem podczas spływania miodu przez sitko, nie wszystkie drobinki na nim osiądą. Przeważnie to zwykły naturalny wosk z propolisem, którego zjedzenie z pewnością nam pomoże, a nie zaszkodzi. Co innego, jeżeli w miodzie znajdziemy coś innego.

Jak przeprowadzić badanie czystości miodu w domowych warunkach? Miód należy dokładnie wymieszać w naczyniu, nabrać łyżką i nalać najlepiej na biały talerz. W rozlanej cienkiej warstwie miodu jest zdecydowanie łatwiej zauważyć większość zanieczyszczeń.

Smak miodu 
Dzięki zawartości w miodzie kwasów organicznych smak miodu jest jednocześnie słodki i lekko kwaskowaty. W zależności także od jego gatunku, może mieć charakterystyczny, albo ostry (w przypadku miodu bławatkowego), albo gorzki (miód rzepakowy), albo korzenny (miód gryczany) smak. Należy zatem wcześniej zapoznać się z indywidualnymi cechami miodów odmianowych.

Zapach miodu
O tym czy miód jest fałszywy, czy też nie, świadczy także zapach.

Jeżeli weźmiemy pod uwagę jednocześnie gęstość, smak i zapach miodu, i okaże się, że spływający z łyżki miód układa się w stożki dążące do kształtu nitek, smak jest mdły, a zapach prawie niewyczuwalny, najprawdopodobniej badany miód został zafałszowany syropem cukrowym lub syropem ziemniaczanym.

Zobacz również:

Refraktometr – urządzenie do badania zawartości wody w miodzie

Właściwości miodu

Jakość miodu. Przepisy, normy i parametry oceny jakości miodu

Badanie laboratoryjne jakości miodu

Skład chemiczny miodu – enzymy

Skład chemiczny miodu – woda

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 9609

Komentarze z forum pszczelarskiego

michal1972

2015-01-16 09:54:53

Tym właśnie artykułem spowodowałeś Marcinie to, że teraz każdy czytający zaglądnie do szafki, wyciągnie słoik i zacznie własne badanie.

Sylwek

2015-01-16 18:51:39

Może tak źle nie będzie, chociaż kto wie! Ważne żeby poznać przed "badaniem" właściwości danego miodu.

marcin

2015-01-28 17:21:47

@michal1972 jeszcze chyba tak źle nie ma;-)

blondynekkrk

2015-01-30 14:31:56

Najgorsze jak przy kupnie jakiegoś oszukanego miodu i miodu prosto od pszczelarza, wynik będzie ten sam ;)

michal1972

2015-02-02 22:14:52

@blondynekkrk, to ciężko taką osobę nazywać pszczelarzem. Prędzej trzeba by oszustem.

factis

2015-07-01 10:16:54

A ja zacytuję wpis w książce Miody Pitne Wydawnictwa Dragon (s.16-17):

"Miód jako cenny produkt od lat poddawany jest różnym próbom fałszerstwa. Poniżej kilka najprostszych sposobów rozpoznania małowartościowych miodów:
- kropla prawdziwego miodu nie powinna się toczyć po gładkiej powierzchni;
- nabrana łyżka miodu wlana z powrotem do słoika powinna tworzyć górkę, a nie dołek;
- miód wylewany i ciągnący się jak nitka prawdopodobnie jest zafałszowany syropem owocowym lub ziemniaczanym;
- miód zafałszowany przez dodanie skrobi (dla powiększenia ciężaru) rozpoznaje się, gotując łyżeczkę miodu w szklance wody przez pięć minut, a następnie dodając dwie kropce jodyny. Jeżeli roztwór zmieni barwę na czarną lub niebieską, oznacza to, że dodano skrobi;
- czystość miodu bada się wylewając łyżeczkę dobrze rozmieszanego miodu na biały, najlepiej porcelanowy talerz - wówczas gołym okiem można zaobserwować pływające w nim zanieczyszczenia;"

Weź udział w dyskusji:

Zaloguj się lub zarejestruj

Miejsce na Twoją reklamę
EL-TER biuro projektowe Kraków
filmowanie wesel, video zaproszenia, podziękowania video dla rodziców Kraków i okolice Miejsce na Twoją reklamę
Sklep internetowy Krauz

Kanał na Twitter

Newsletter

Nota informacyjna

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Jacek Balana EL-TER, z siedzibą przy ul. Granicznej 505, 32-095 Narama. W przypadku wyrażenia powyższej zgody, dane będą wykorzystywane do przesyłania treści marketingowych. Dane osobowe będą przechowywane do momentu ustania ich przydatności/cofnięcia zgody. Informujemy, iż ma Pani/Pana możliwość dostępu do swoich danych, w celu ich sprostowania i usunięcia oraz żądania ograniczenia ich przetwarzania ze względu na swoją szczególną sytuację, wycofania udzielonej zgody w każdym momencie, przenoszenia danych oraz wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Pani/Pana danych osobowych, a także wniesienia skargi do organu nadzorczego, jeżeli przetwarzanie Pani/Pana danych będzie naruszało przepisy o ochronie danych osobowych. Pani/Pana dane osobowe będą przekazywane podmiotom przetwarzającym dane osobowe na zlecenia Administratora. W niektórych przypadkach Pani/Pana dane mogą być przekazywane do państw trzecich np. jeżeli będzie to niezbędne dla świadczenia usługi na Pana/Pani rzecz lub będzie to uwarunkowane inną podstawą prawną. Pani/Pana dane mogą podlegać profilowaniu, w celu wykorzystania danych osobowych do analizy lub prognoz dotyczących osobistych preferencji i zainteresowań. Administrator nie podejmuje decyzji która opiera się wyłącznie na zautomatyzowanym przetwarzaniu, w tym profilowaniu i istotnie wpływa na osobę, której dane dotyczą. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do realizacji ww. celów.

Portal Pszczelarski 2013 - ∞ © Wszelkie prawa zastrzeżone

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Portal Pszczelarski

Drogi Użytkowniku,

informujemy, że z dniem 03 października 2015 r. Marcin Balana Grupa Balana z siedzibą w Naramie przeniosła całość prowadzonego Portalu PortalPszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER z siedzibą w Narama 214, 32-095 Iwanowice.

Tym samym od 04 października 2015 r. zmienia się administrator Twoich danych osobowych. Jednocześnie podkreślamy, że zmianie nie ulegną zasady ochrony i przetwarzania Twoich danych osobowych, w tym korzystania z Usług świadczonych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl. Szczegółowe informacje nt. wykorzystania danych osobowych znajdziesz w Regulaminie Serwisu PortalPszczelarski.pl.

Przypominamy, że zawsze masz prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania, a także żądania zaprzestania ich przetwarzania i prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych.

W związku z powyższym prosimy Cię o wyrażenie zgody na zmianę Administratora Danych Osobowych poprzez zaakceptowanie poniższych klauzul:
"Wyrażam zgodę na przejście ogółu praw i obowiązków Marcin Balana Grupa Balana wynikających ze świadczenia na moją rzecz Usług w domenie portalpszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER" "Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celach marketingowych."
"Wyrażam zgodę na otrzymywanie na podany adres e-mail informacji handlowej wysłanej przez Jacek Balana EL-TER w imieniu własnym lub na zlecenie jej partnerów."
"Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję treść Regulaminu Konta oraz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celu realizacji zamawianych usług."
"Akceptuję Regulamin Konta oraz Regulamin Serwisu PortalPszczelarski.pl i zobowiązuję się do ich przestrzegania."

Jeżeli potrzebujesz czasu na zastanowienie zapoznaj się z poniższą informacją, w terminie 30 dni od wyświetlenia tego komunikatu możesz zrezygnować z korzystania z Usługi realizowanych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl poprzez usunięcie konta. Pamiętaj jednak, że brak reakcji w powyższym terminie będzie równoznaczny z wyrażeniem zgody na wyżej wymienione zmiany.

W przypadku kliknięcia "Rezygnuję z posiadania konta" Twoje konto (a z nim dane osobowe) zostanie usunięte do 24 godzin od momentu przyjęcia zgłoszenia.