Portal Pszczelarski

Za rosnącą liczbą rodzin pszczelich nie idzie przyrost bazy pożytkowej 2022

pszczelarstwo w Polsce pożytki Piotr Krawczyk Regionalny Związek Pszczelarzy w Częstochowie

Polska Agencja Prasowa zapytała o sytuację pszczół Piotra Krawczyka, prezesa Regionalnego Związku Pszczelarzy w Częstochowie i członka doradców do spraw pszczelarstwa przy Ministrze Rolnictwa. Jego zdaniem w pasiekach panuje niedobór bazy pożytkowej. Według jego słów rodziny pszczele wręcz głodują. 

Tak zła sytuacja jest spowodowana między innymi skokowym wzrostem liczby pszczół. Jeszcze w 2007 roku w Polsce było około miliona pszczelich rodzin i 35 tysięcy pszczelarzy, z czego większość wieku już dojrzałym i zdaniem prezesa częstochowskiego Związku Pszczelarzy brakowało osób, które przejęłyby pasieki po rodzicach. Po 15 latach sytuacja jest diametralnie inna. Pszczelarstwo stało się niemal modne i w efekcie zajmuje się nim około 80 tysięcy pszczelarzy, którzy posiadają 2,2 miliona pszczelich rodzin. Za tym wzrostem nie poszedł jednak przyrost bazy pożytkowej, co powoduje, że wiele pszczół nie ma co jeść. 

Sytuacja jest o tyle trudna, że zdaniem prezesa Krawczyka, w niektórych regionach pożytku dla pszczół brakuje już latem. Problemy zaczynają się zaraz jak przekwitnie rzepak. Jest to skutek braku roślin miododajnych, których jest zbyt mało, by zaspokoić rosnący pszczeli popyt. Pszczelarz zauważa jednak też pozytywne zjawiska, gdyż rolnicy coraz częściej sieją jako poplon facelię, grykę i inne rośliny miododajne, choć nadal nie są to duże liczby. Jako rozwiązanie hodowca wskazuje zwiększoną uprawę słonecznika – nie daje on wprawdzie nektaru, ale ten akurat można zastąpić roztworem cukru, za to ma spore ilości pyłku, który nie ma zamiennika. 

Środowiska pszczelarskie z roku na rok podnoszą kwestię zwiększenia dotacji na zakup pokarmu na zimowanie pszczół. Swoje programy pomocowe w tym zakresie rokrocznie uruchamia Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.



Liczba wyświetleń artykułu: 1985

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Pszczelarz, a kto to taki?

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Nan-e qandi

Bastani – perskie lody szafranowe

Kapusta czerwona z porto