Portal Pszczelarski

Ponad 200 litrów miodu z pasieki miejskiej w Gdyni 2021

pszczelarstwo pomorskie miód miód miejski pasieka miejska pszczelarstwo miejskie podsumowanie sezonu pszczelarskiego Smartula zabezpieczenie pasieki

Urząd Miasta w Gdyni opublikował informację na temat zbiorów miodu z pasieki znajdującej się na dachu gdyńskiego magistratu. W ciągu całego sezonu 2021 miejscowe pszczoły wyprodukowały około 210 litrów miodu. 

Pierwsze ule na dachu Urzędu Miasta w Gdyni pojawiły się w maju 2019 roku. Mieszkają tu cztery pszczele rodziny rasy Buckfast. Przeprowadzone badania pokazały, że wytwarzany tu miód jest pozbawiony metali ciężkich. Około 60 procent pyłku pochodzi z klonu i śliwy. Pozostała część stanowią jabłonie, wierzba, kasztanowiec. Śladowo występują pyłki z majeranku, bławatków, koniczyny oraz mniszka.

W opublikowanym komunikacie władze miasta wskazały, że już w czerwcu 2021 roku pierwsze miodobranie pokazało, że będzie to rekordowy rok. W tym samym miesiącu w pasiece uruchomiono opracowany przez studentów i naukowców Politechniki Gdańskiej program "Smartula".W ulach zostały zamontowane mikrofony i czujniki wilgotności, temperatury i akcelerometry. Pozwoliło to na stały monitoring sytuacji w uli. Pszczelarze opiekujący się pasieką mogą poprzez aplikację internetową otrzymywać bieżące informacje o sytuacji pszczół.



Liczba wyświetleń artykułu: 895

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem