Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami
Zapraszam na wypróbowany przepis na pulardę w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami.
Składniki:
- 1 kurczak (ok. 1,5 kg),
- 4 łyżki musztardy miodowej,
- 4 łyżki miodu pszczelego,
- 3 łyżki oleju,
- 3 łyżki przyprawy maggi,
- 2 łyżki masła prawdziwego,
- 2 kubki wody,
- 3 ząbki czosnku.
Składniki na kartoflane kulki:
- 75 dag młodych kartofli,
- 10 dag pszennej mąki,
- 2 żółtka kurze,
- 1 całe kurze jajo,
- szczypty gałki muszkatołowej,
- oliwa do głębokiego smażenia,
- kubek wody,
- 3 łyżki masła,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie:
Po 4 łyżki musztardy miodowej i miodu pszczelego, 3 łyżki oleju i przyprawy maggi rozrobić razem dokładnie i natrzeć w wigilię pieczenia całego kurczaka.
Nazajutrz rano, gdy pularda przejdzie, nałożyć mięso do brytfanny, zalać kubkami wody, czosnek układać na mięsie pokrajany w platerki. Piec w temperaturze 180 stopni w czasie dwóch godzin.
Co dwa kwadranse oblewać po wierzchu kurczaka powstałym sosem i smarować masłem prawdziwym.
Tymczasem kartofle ugotować do miękkości w słonej wodzie, odcedzić i zemleć.
Dodać żółtka, gałkę i łyżkę masła, a wszystko utrzeć.
Wodę zagotować z resztą masła, sypać mąki, dokładnie mieszać, aż odstanie od ścianek, przestudzić.
Dodać jajko, wymieszać z kartoflaną masą, doprawić.
Olej rozgrzać i łyżką maczaną w wodzie nakładać nań masę, po czem smażyć do zezłocenia.
Podawać razem z odkrajanym mięsem, oblane sosem z pulardy, posolone trochę po wierzchu.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami
2. Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym
4. Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę
5. Kutia wigilijna z miodem pitnym
6. Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim
Odwiedź mój blog kulinarny: Kuchenna Kontrrewolucya
Liczba wyświetleń artykułu: 5716
Komentarze z forum pszczelarskiego
blondynekkrk 2014-01-28 06:29:07