Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Na zdjęciu pularda w złotem kolorze z miodem i z kartoflanymi kulkami. Autorka zdjęcia: Emilia Źródło zdjęcia: Kuchenna Kontrrewolucya
Zapraszam na wypróbowany przepis na pulardę w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami.
Składniki:
- 1 kurczak (ok. 1,5 kg),
- 4 łyżki musztardy miodowej,
- 4 łyżki miodu pszczelego,
- 3 łyżki oleju,
- 3 łyżki przyprawy maggi,
- 2 łyżki masła prawdziwego,
- 2 kubki wody,
- 3 ząbki czosnku.
Składniki na kartoflane kulki:
- 75 dag młodych kartofli,
- 10 dag pszennej mąki,
- 2 żółtka kurze,
- 1 całe kurze jajo,
- szczypty gałki muszkatołowej,
- oliwa do głębokiego smażenia,
- kubek wody,
- 3 łyżki masła,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie:
Po 4 łyżki musztardy miodowej i miodu pszczelego, 3 łyżki oleju i przyprawy maggi rozrobić razem dokładnie i natrzeć w wigilię pieczenia całego kurczaka.
Nazajutrz rano, gdy pularda przejdzie, nałożyć mięso do brytfanny, zalać kubkami wody, czosnek układać na mięsie pokrajany w platerki. Piec w temperaturze 180 stopni w czasie dwóch godzin.
Co dwa kwadranse oblewać po wierzchu kurczaka powstałym sosem i smarować masłem prawdziwym.
Tymczasem kartofle ugotować do miękkości w słonej wodzie, odcedzić i zemleć.
Dodać żółtka, gałkę i łyżkę masła, a wszystko utrzeć.
Wodę zagotować z resztą masła, sypać mąki, dokładnie mieszać, aż odstanie od ścianek, przestudzić.
Dodać jajko, wymieszać z kartoflaną masą, doprawić.
Olej rozgrzać i łyżką maczaną w wodzie nakładać nań masę, po czem smażyć do zezłocenia.
Podawać razem z odkrajanym mięsem, oblane sosem z pulardy, posolone trochę po wierzchu.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami
2. Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym
4. Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę
5. Kutia wigilijna z miodem pitnym
6. Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim
Odwiedź mój blog kulinarny: Kuchenna Kontrrewolucya
Liczba wyświetleń artykułu: 6949
Komentarze z forum pszczelarskiego
blondynekkrk 2014-01-28 06:29:07
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
Czy to duży, czy nie? Edyta Glebocki
Zestawy prezentowe z miodem w roli głównej, czyli pomysły na sprzedaż miodu zimą
Czy warto tworzyć zestawy prezentowe na święta? Oczywiście! Joanna Baran
Od 2026 roku producenci miodu w Niemczech będą musieli podać kraj jego pochodzenia
Od 14. czerwca 2026 wchodzą nowe przepisy Edyta Glebocki
Bartnik Postępowy: Miód a witaminy (1930.08)
https://wmbc.olsztyn.pl/dlibra/publication/3195/edition/3079/content Portal Pszczelarski
Importowany miód często jest fałszowany
To problem nie tylko Niemiec, ale całej Unii Europejskiej Edyta Glebocki
Jesienne miody odmianowe. Czy ich pozyskiwanie jest obciążające dla rodzin pszczelich?
Najpopularniejsze jesienne miody odmianowe i ryzyko ich pozyskania Joanna Baran
Co zagraża zimującym pszczołom?
Jak pszczelarz może pomóc zimującym pszczołom? Joanna Baran













