Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Na zdjęciu pularda w złotem kolorze z miodem i z kartoflanymi kulkami. Autorka zdjęcia: Emilia Źródło zdjęcia: Kuchenna Kontrrewolucya

przepis z miodem miód pularda z miodem

Zapraszam na wypróbowany przepis na pulardę w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami.

Składniki:
- 1 kurczak (ok. 1,5 kg),
- 4 łyżki musztardy miodowej,
- 4 łyżki miodu pszczelego,
- 3 łyżki oleju, 
- 3 łyżki przyprawy maggi,
- 2 łyżki masła prawdziwego,
- 2 kubki wody,
- 3 ząbki czosnku.

Składniki na kartoflane kulki:
- 75 dag młodych kartofli,
- 10 dag pszennej mąki,
- 2 żółtka kurze,
- 1 całe kurze jajo,
- szczypty gałki muszkatołowej,
- oliwa do głębokiego smażenia,
- kubek wody,
- 3 łyżki masła,
- sól,
- pieprz.

Wykonanie:
Po 4 łyżki musztardy miodowej i miodu pszczelego, 3 łyżki oleju i przyprawy maggi rozrobić razem dokładnie i natrzeć w wigilię pieczenia całego kurczaka.

Nazajutrz rano, gdy pularda przejdzie, nałożyć mięso do brytfanny, zalać kubkami wody, czosnek układać na mięsie pokrajany w platerki. Piec w temperaturze 180 stopni w czasie dwóch godzin.

Co dwa kwadranse oblewać po wierzchu kurczaka powstałym sosem i smarować masłem prawdziwym.

Tymczasem kartofle ugotować do miękkości w słonej wodzie, odcedzić i zemleć.

Dodać żółtka, gałkę i łyżkę masła, a wszystko utrzeć.

Wodę zagotować z resztą masła, sypać mąki, dokładnie mieszać, aż odstanie od ścianek, przestudzić.

Dodać jajko, wymieszać z kartoflaną masą, doprawić.

Olej rozgrzać i łyżką maczaną w wodzie nakładać nań masę, po czem smażyć do zezłocenia.

Podawać razem z odkrajanym mięsem, oblane sosem z pulardy, posolone trochę po wierzchu.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

2. Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

3. Kaczka po mazursku

4. Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

5. Kutia wigilijna z miodem pitnym

6. Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Odwiedź mój blog kulinarny: Kuchenna Kontrrewolucya

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4931

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2014-01-28 06:29:07

Nie wiem jak Wy ale ja patrząc na zdjęcie czuję jego piękny zapach:)



  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie