Portal Pszczelarski

W Szczecinie powstaje pierwsza miejska barć 2020

pszczelarstwo zachodniopomorskie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska barć miejska Szczecin Zdzisław Baran

Władze Szczecina zdecydowały o postawieniu w Szczecinie pierwszej miejskiej barci. Powstanie ona w pniu martwego drzewa na Syrenich Stawach.

Szczecińska barć została stworzona dzięki staraniom miejskich leśników. Wydrążona w pniu drzewa wnęka dla pszczół, wykorzystywana do hodowli tych owadów co najmniej od średniowiecza, pojawi się w parku na Syrenich Stawach tuż przy głównej, asfaltowej alejce. Miejsce to dla pszczół wydaje się być idealne, gdyż w pobliżu znajduje się poletko z miododajnymi roślinami takimi, jak nawłoć czy robinia akacjowa.

Ogromny pień, w którym zamieszkają pszczoły został przywieziony do Szczecina przez leśników z innego miejsca, a pszczoły, które zamieszkają w barci już jesienią 2020 roku dostarczy bartnik Zdzisław Baran. To on również wraz z leśnikami będzie opiekować się tymi owadami. Teren wokół barci ma zostać ogrodzony.

Inicjatorzy projektu powstania barci zapowiadają, że zasiedlenie Syrenich Stawów pszczołami przyczyni się do zwiększenia bioróżnorodności tego miejsca. W planach jest również prowadzenie tu zajęć edukacyjnych na temat pszczół, pszczelarstwa i historii bartnictwa.

Czytaj również:

Bartnictwo w Polsce - tradycja

Bartnictwo w Polsce - zawód bartnika i produkt bartniczy

Bartnictwo w Polsce - szanse i zagrożenia



Liczba wyświetleń artykułu: 1817

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Wielki Dzień Pszczoły 2016

VII agroturystyczne święto wina i miodu pitnego

Warsztaty pszczelarskie w Śląskim Ogrodzie Botanicznym w Mikołowie 2017

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Żurawina z miodem i wanilią

Miodowe ciasto z sezamową bezą