Portal Pszczelarski

W Szczecinie powstaje pierwsza miejska barć 2020

pszczelarstwo zachodniopomorskie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska barć miejska Szczecin Zdzisław Baran

Władze Szczecina zdecydowały o postawieniu w Szczecinie pierwszej miejskiej barci. Powstanie ona w pniu martwego drzewa na Syrenich Stawach.

Szczecińska barć została stworzona dzięki staraniom miejskich leśników. Wydrążona w pniu drzewa wnęka dla pszczół, wykorzystywana do hodowli tych owadów co najmniej od średniowiecza, pojawi się w parku na Syrenich Stawach tuż przy głównej, asfaltowej alejce. Miejsce to dla pszczół wydaje się być idealne, gdyż w pobliżu znajduje się poletko z miododajnymi roślinami takimi, jak nawłoć czy robinia akacjowa.

Ogromny pień, w którym zamieszkają pszczoły został przywieziony do Szczecina przez leśników z innego miejsca, a pszczoły, które zamieszkają w barci już jesienią 2020 roku dostarczy bartnik Zdzisław Baran. To on również wraz z leśnikami będzie opiekować się tymi owadami. Teren wokół barci ma zostać ogrodzony.

Inicjatorzy projektu powstania barci zapowiadają, że zasiedlenie Syrenich Stawów pszczołami przyczyni się do zwiększenia bioróżnorodności tego miejsca. W planach jest również prowadzenie tu zajęć edukacyjnych na temat pszczół, pszczelarstwa i historii bartnictwa.

Czytaj również:

Bartnictwo w Polsce - tradycja

Bartnictwo w Polsce - zawód bartnika i produkt bartniczy

Bartnictwo w Polsce - szanse i zagrożenia



Liczba wyświetleń artykułu: 1343

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Nalewka jaśminowa z miodem

Wigilijne łazanki na bogato

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich