Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Na zdjęciu Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym, morelami i miodem. Autor zdjęcia: Emilia Źródło zdjęcia: Kuchenna Kontrrewolucya
Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami
Mój przepis na roladę z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami.
Składniki:
- 1kg szynki wieprzowej,
- garstka suszonych moreli,
- sok wyciśnięty z 3 dużych pomarańczy,
- 1 łyżka miodu pszczelego,
- 1 nieduża marchewka,
- 1 opakowanie ziół prowansalskich,
- olej rzepakowy,
- sól,
- pieprz.
Niezbędne będą również:
- folia aluminiowa,
- sznurek do związania rolady.
Wykonanie:
Szynkę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Pozbawiamy ją większych kawałków tłuszczu i żyłek. Delikatnie rozkrawamy ostrym nożem na płaty grubości około 1-1,5 centymetra. Oprószamy je z każdej strony solą oraz pieprzem i odstawiamy do lodówki w pojemniku na przynajmniej godzinę.
Morele kroimy na połówki. W soku z pomarańczy dobrze rozprowadzamy miód pszczeli i umieszczamy w nim połówki moreli. Je również pozostawiamy do namoczenia na godzinę.
Z ziół prowansalskich oraz oleju rzepakowego robimy pastę. Powinna być dość gęsta, ale dobrze się rozprowadzać.
Po upływie danego czasu, mięso wyjmujemy z lodówki. Jego wewnętrzną część smarujemy ziołową pastą. Układamy na niej dość gęsto namoczone morele. Szynkę zawijamy w rulon, który dokładnie zawijamy grubym kuchennym sznurkiem. Wierzch rolady również smarujemy pastą.
Mięso układamy na folię aluminiową i zawijamy ją u góry niezbyt ścisło. Przekładamy je do foremki lub naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upływie tego czasu, z wierzchu pieczeni zdejmujemy folię, do sosu wrzucamy pokrojoną w cienkie plasterki marchew oraz pozostałe morele. Mięso zalewamy sokiem z pomarańczy, w którym moczyły się morele i bez przykrycia dopiekamy jeszcze około pół godziny. W tym czasie należy pieczeń dość często polewać wytworzonym sosem.
Po upieczeniu zdejmujemy sznurek, roladę kroimy na plasterki grubości ok. 1cm. Podajemy na liściach sałaty, jako przekąskę lub polane sosem z marchewkami i morelami, jako danie główne. Szynka w tej postaci jest pyszna, aromatyczna i krucha.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami
2. Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym
4. Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę
5. Kutia wigilijna z miodem pitnym
6. Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim
Odwiedź mój blog kulinarny: Kuchenna Kontrrewolucya
Liczba wyświetleń artykułu: 3407
Komentarze z forum pszczelarskiego
factis 2014-01-05 22:59:39
pszczelarka78 2014-01-09 23:36:25
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
Czy to duży, czy nie? Edyta Glebocki
Zestawy prezentowe z miodem w roli głównej, czyli pomysły na sprzedaż miodu zimą
Czy warto tworzyć zestawy prezentowe na święta? Oczywiście! Joanna Baran
Od 2026 roku producenci miodu w Niemczech będą musieli podać kraj jego pochodzenia
Od 14. czerwca 2026 wchodzą nowe przepisy Edyta Glebocki
Bartnik Postępowy: Miód a witaminy (1930.08)
https://wmbc.olsztyn.pl/dlibra/publication/3195/edition/3079/content Portal Pszczelarski
Importowany miód często jest fałszowany
To problem nie tylko Niemiec, ale całej Unii Europejskiej Edyta Glebocki
Jesienne miody odmianowe. Czy ich pozyskiwanie jest obciążające dla rodzin pszczelich?
Najpopularniejsze jesienne miody odmianowe i ryzyko ich pozyskania Joanna Baran
Co zagraża zimującym pszczołom?
Jak pszczelarz może pomóc zimującym pszczołom? Joanna Baran













