Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Na zdjęciu Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym, morelami i miodem. Autor zdjęcia: Emilia Źródło zdjęcia: Kuchenna Kontrrewolucya

przepis z miodem miód rolada z miodem wieprzowina z miodem obiad z miodem

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Mój przepis na roladę z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami.

Składniki:
- 1kg szynki wieprzowej,
- garstka suszonych moreli,
- sok wyciśnięty z 3 dużych pomarańczy,
- 1 łyżka miodu pszczelego,
- 1 nieduża marchewka,
- 1 opakowanie ziół prowansalskich,
- olej rzepakowy,
- sól,
- pieprz.

Niezbędne będą również:
- folia aluminiowa,
- sznurek do związania rolady.

Wykonanie:
Szynkę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Pozbawiamy ją większych kawałków tłuszczu i żyłek. Delikatnie rozkrawamy ostrym nożem na płaty grubości około 1-1,5 centymetra. Oprószamy je z każdej strony solą oraz pieprzem i odstawiamy do lodówki w pojemniku na przynajmniej godzinę.

Morele kroimy na połówki. W soku z pomarańczy dobrze rozprowadzamy miód pszczeli i umieszczamy w nim połówki moreli. Je również pozostawiamy do namoczenia na godzinę.

Z ziół prowansalskich oraz oleju rzepakowego robimy pastę. Powinna być dość gęsta, ale dobrze się rozprowadzać.

Po upływie danego czasu, mięso wyjmujemy z lodówki. Jego wewnętrzną część smarujemy ziołową pastą. Układamy na niej dość gęsto namoczone morele. Szynkę zawijamy w rulon, który dokładnie zawijamy grubym kuchennym sznurkiem. Wierzch rolady również smarujemy pastą.

Mięso układamy na folię aluminiową i zawijamy ją u góry niezbyt ścisło. Przekładamy je do foremki lub naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upływie tego czasu, z wierzchu pieczeni zdejmujemy folię, do sosu wrzucamy pokrojoną w cienkie plasterki marchew oraz pozostałe morele. Mięso zalewamy sokiem z pomarańczy, w którym moczyły się morele i bez przykrycia dopiekamy jeszcze około pół godziny. W tym czasie należy pieczeń dość często polewać wytworzonym sosem.

Po upieczeniu zdejmujemy sznurek, roladę kroimy na plasterki grubości ok. 1cm. Podajemy na liściach sałaty, jako przekąskę lub polane sosem z marchewkami i morelami, jako danie główne. Szynka w tej postaci jest pyszna, aromatyczna i krucha.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

2. Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

3. Kaczka po mazursku

4. Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

5. Kutia wigilijna z miodem pitnym

6. Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Odwiedź mój blog kulinarny: Kuchenna Kontrrewolucya

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2593

Komentarze z forum pszczelarskiego

factis 2014-01-05 22:59:39

wygląda bardzo ale o bardzo apetycznie!

pszczelarka78 2014-01-09 23:36:25

Aż ślinka cieknie. Lubię taką kuchnię!



  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Kopulacja i rozwój murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Rola murarki ogrodowej w uprawach sadowniczych

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy