Portal Pszczelarski

Ochrona pszczół to również ochrona ich stadium larwalnego

pszczelarstwo w Polsce ochrona pszczół Greenpeace Michał Filipiak larwa pszczela pszczoła miodna

Ekolodzy zwracają uwagę, że w działaniach na rzecz ochrony zapylaczy zbyt mały nacisk kładzie się na ochronę ich larw.

Od 2006 roku obserwuje się masowe wymieranie pszczół i innych owadów zapylających. To prawdziwe zagrożenie nie tylko dla kwestii wyżywienia ludzkości, ale również dla zachowania bioróżnorodności na świecie. Dlatego właśnie od kilku lat trwa walka o ochronę tych owadów, w którą są zaangażowane organy Unii Europejskiej, rządy poszczególnych państw unijnych, a także organizacje pozarządowe, m.in. Greenpeace. Jednak, jak mówi ekolog dr Michał Filipiak, ochrona wybiórczo tylko gatunku pszczoła miodna jest niewystarczające dla zachowania bioróżnorodności. Ponadto w działaniach tych często zapomina się o konieczności ochrony nie tylko stadium dorosłego tych owadów, ale także ich larw.

Na świecie samych znanych jest około 20 tysięcy gatunków, a to nie są jedyne zapylacze. Pojedynczy gatunek, jakim jest pszczoła miodna, jest przystosowany do zapylania tylko ograniczonej liczby gatunków roślin. Dla ich ochrony konieczne jest ograniczenie stosowania pestycydów i herbicydów oraz przestrzegania zasad ich bezpiecznego dla owadów zapylających użycia.

Producenci rolni nierzadko są już uświadomieni w tej kwestii i obok upraw właściwych wysiewają często również obok nich rośliny nektarodajne korzystne dla pszczół. Niestety, nie jest na chwilę obecną zakorzeniona świadomość konieczności uzupełnienia tych zasiewów o rośliny, których pyłek jest niezbędny dla właściwego odżywienia larw pszczół i innych zapylaczy, a te mają nieco inne zapotrzebowania niż owady dorosłe. Dla larw dzikich pszczół korzystne są pyłki koniczyny, bobu, gryki, różnych gatunków róży i drzew owocowych.

Badania nad składem pyłku różnych roślin pod kątem ich pożytku dla larw zapylaczy trwają nadal i miejmy nadzieję, że pozwolą w przyszłości lepiej zadbać o zachowanie jak największej liczby gatunków zapylaczy i bioróżnorodności roślin dla nas samych i przyszłych pokoleń.

Opracowano na podstawie:

www.sadyogrody.pl, Ekolog: W działaniach na rzecz ochrony pszczół zapomina się o larwach, http://www.sadyogrody.pl/z_innej_skrzynki/141/ekolog_w_dzialaniach_na_rzecz_ochrony_pszczol_zapomina_sie_o_larwach,14617.html, Data publikacji: 2018.07.30, Data odczytu: 2018.07.30

Czytaj również:

Masowe ginięcie pszczół, czyli CCD

Jakość matki pszczelej wychowanej z jaja lub larwy w różnym wieku



Liczba wyświetleń artykułu: 1800

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Pielgrzymka pszczelarzy z Mazowsza do Sanktuarium Matki Bożej Pocieszenia w Czerwińsku nad Wisłą - 2015

II Miodobranie Nocą u Sądeckiego Bartnika

Miejskie pszczelarstwo w Warszawie nabiera rozpędu 2017

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Słodka sałatka z kurczakiem