Portal Pszczelarski

Koniczyna biała - roślina miododajna

Na zdjęciu: koniczyna biała (Trifolium repens). Źródło zdjęcia: en.wikipedia.org/wiki/Trifolium_repens#mediaviewer/File:Starr_070313-5645_Trifolium_repens.jpg Autor zdjęcia: Forest & Kim Starr

koniczyna biała Trifolium repens roślina miododajna pożytki występowanie koniczyny białej wydajność miodowa wydajność miodowa koniczyny białej żywotność koniczyny białej kwitnienie koniczyny białej miód koniczynowy miód wielokwiatowy

Koniczyna biała – roślina miododajna

Koniczyna biała to kolejna roślina, która należy do grupy roślin miododajnych. Jest lubiana przez pszczoły ze względu na swój delikatny zapach i doskonałej jakości nektar. Na terenie naszego kraju występuje powszechnie, można ją też uprawiać w celu zwiększenia lub urozmaicenia pożytku.

Koniczyna biała nie jest wymagająca, jeśli chodzi o warunki glebowe – doskonale rośnie praktycznie w każdych warunkach. Nie lubi jedynie gleb bardzo suchych lub typowo piaskowych. Natomiast bardzo dobrze znosi zimę. Roślina osiąga długość do 45 centymetrów, ma długą płożąca się łodygę i niewielkie trzylistkowe liście. Kwiaty wyrastają na długiej szypułce i mają kształt kulistych główek. Każda główka ma około 40-80 kwiatów motylkowych. Nektar z kwiatów jest bardzo łatwo dostępny dla pszczół, z czego chętnie korzystają. Koniczyna biała zaczyna kwitnąć na przełomie maja i czerwca, intensywne kwitnienie utrzymuje się przez około miesiąc. Łąka, na której rośnie koniczyna biała charakterystycznie pachnie już z daleka, nic więc dziwnego, że pszczoły chętnie korzystają z takiego pożytku. Jeśli pogoda dopisuje i nic nie przeszkadza rodzinom pszczelim w zbiorze, z jednego hektara koniczyny białej można uzyskać do 110 kilogramów miodu.

Miód koniczynowy jest dość rzadką odmianą miodu – jest delikatny, aromatyczny i łagodny w smaku, zawiera też sporo mniej wody niż inne gatunki miodu, dzięki czemu jest dość gęsty. Jednakże sam miód koniczynowy jest produkowany i sprzedawany dość rzadko. Najczęściej nektar z koniczyny białej służy jako składnik do wytwarzania miodu wielokwiatowego.

Zobacz również:

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis

Właściwości miodu wielokwiatowego

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 33708

Komentarze z forum pszczelarskiego

mati 2014-12-18 12:40:17

dokladnie raczej wszyscy sprzedajom miod wielokwiatowy

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową