Wacław Piędel nominowany do nagrody Perła 2018
Pszczelarz Wacław Piędel z Bielińca w gminie Ulanów został laureatem XVIII edycji wojewódzkiego konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów 2018", który odbył się 22 lipca 2018 r. w Wierzawicach w powiecie Leżajsk. Jest to konkurs na najlepszy regionalny produkt żywnościowy województwa podkarpackiego.
Szczególne właściwości i smak miodu znad Sanu i Tanwi zostały docenione przez kapitułę konkursową, której przewodniczyła Izabela Byszewska, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Tym samym miód nawłociowy z pasieki Na ogrodzie należącej do pana Wacława zdobył nominację do nagrody Perła 2018. Zostanie ona wręczona w Poznaniu w październiku podczas targów Smaki Regionów 2018, targów dla świadomych konsumentów.
Wacław Piędel jest prezesem Regionalnego Koła Pszczelarskiego Barć w Bielińcu. Jego pasieka liczy 30 uli. Produkowany przez niego miód nawłociowy ma jasnożółtą barwę i bardzo przyjemny zapach. Posiada szczególne właściwości odżywcze i lecznicze. Stosowany jest w zapobieganiu i leczeniu chorób układu moczowego, oddechowego oraz stawów. Mimo że nawłoć rośnie na nieużytkach, korzystają z niej pszczoły, a te przecież służą rolnikom - wyjaśnił pszczelarz z Bielińca.
Pasieka Na ogrodzie posiada już jedną taką "Perłę", którą kapituła konkursu przyznała w 2015 roku za miód z facelii.
Opracowano na podstawie:
sandomierz.gosc.pl, Miód z nawłoci Wacława Piędla z Bielińca nominowany do nagrody Perła 2018, https://sandomierz.gosc.pl/doc/4888804.Zdrowe-nieuzytki, Data publikacji: 2018.07.24, Data odczytu: 2018.07.24
Zobacz również:
Liczba wyświetleń artykułu: 1609
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!