Portal Pszczelarski

Wacław Piędel nominowany do nagrody Perła 2018

pszczelarstwo podkarpackie Wacław Piędel Pasieka Na ogrodzie Regionalne Koło Pszczelarzy BARĆ w Bielińcu

Pszczelarz Wacław Piędel z Bielińca w gminie Ulanów został laureatem XVIII edycji wojewódzkiego konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów 2018", który odbył się 22 lipca 2018 r. w Wierzawicach w powiecie Leżajsk. Jest to konkurs na najlepszy regionalny produkt żywnościowy województwa podkarpackiego.

Szczególne właściwości i smak miodu znad Sanu i Tanwi zostały docenione przez kapitułę konkursową, której przewodniczyła Izabela Byszewska, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Tym samym miód nawłociowy z pasieki Na ogrodzie należącej do pana Wacława zdobył nominację do nagrody Perła 2018. Zostanie ona wręczona w Poznaniu w październiku podczas targów Smaki Regionów 2018, targów dla świadomych konsumentów.

Wacław Piędel jest prezesem Regionalnego Koła Pszczelarskiego Barć w Bielińcu. Jego pasieka liczy 30 uli. Produkowany przez niego miód nawłociowy ma jasnożółtą barwę i bardzo przyjemny zapach. Posiada szczególne właściwości odżywcze i lecznicze. Stosowany jest w zapobieganiu i leczeniu chorób układu moczowego, oddechowego oraz stawów. Mimo że nawłoć rośnie na nieużytkach, korzystają z niej pszczoły, a te przecież służą rolnikom - wyjaśnił pszczelarz z Bielińca.

Pasieka Na ogrodzie posiada już jedną taką "Perłę", którą kapituła konkursu przyznała w 2015 roku za miód z facelii.

Opracowano na podstawie:

sandomierz.gosc.pl, Miód z nawłoci Wacława Piędla z Bielińca nominowany do nagrody Perła 2018, https://sandomierz.gosc.pl/doc/4888804.Zdrowe-nieuzytki, Data publikacji: 2018.07.24, Data odczytu: 2018.07.24

Zobacz również:

Wacław Piędel o krok od zdobycia Perły 2018



Liczba wyświetleń artykułu: 1495

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Varroa destructor - cykl życiowy i rozwojowy

Charakterystyka rodzaju Varroa i opis gatunku Varroa destructor

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom