Portal Pszczelarski

Wacław Piędel nominowany do nagrody Perła 2018

pszczelarstwo podkarpackie Wacław Piędel Pasieka Na ogrodzie Regionalne Koło Pszczelarzy BARĆ w Bielińcu

Pszczelarz Wacław Piędel z Bielińca w gminie Ulanów został laureatem XVIII edycji wojewódzkiego konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów 2018", który odbył się 22 lipca 2018 r. w Wierzawicach w powiecie Leżajsk. Jest to konkurs na najlepszy regionalny produkt żywnościowy województwa podkarpackiego.

Szczególne właściwości i smak miodu znad Sanu i Tanwi zostały docenione przez kapitułę konkursową, której przewodniczyła Izabela Byszewska, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Tym samym miód nawłociowy z pasieki Na ogrodzie należącej do pana Wacława zdobył nominację do nagrody Perła 2018. Zostanie ona wręczona w Poznaniu w październiku podczas targów Smaki Regionów 2018, targów dla świadomych konsumentów.

Wacław Piędel jest prezesem Regionalnego Koła Pszczelarskiego Barć w Bielińcu. Jego pasieka liczy 30 uli. Produkowany przez niego miód nawłociowy ma jasnożółtą barwę i bardzo przyjemny zapach. Posiada szczególne właściwości odżywcze i lecznicze. Stosowany jest w zapobieganiu i leczeniu chorób układu moczowego, oddechowego oraz stawów. Mimo że nawłoć rośnie na nieużytkach, korzystają z niej pszczoły, a te przecież służą rolnikom - wyjaśnił pszczelarz z Bielińca.

Pasieka Na ogrodzie posiada już jedną taką "Perłę", którą kapituła konkursu przyznała w 2015 roku za miód z facelii.

Opracowano na podstawie:

sandomierz.gosc.pl, Miód z nawłoci Wacława Piędla z Bielińca nominowany do nagrody Perła 2018, https://sandomierz.gosc.pl/doc/4888804.Zdrowe-nieuzytki, Data publikacji: 2018.07.24, Data odczytu: 2018.07.24

Zobacz również:

Wacław Piędel o krok od zdobycia Perły 2018



Liczba wyświetleń artykułu: 1993

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ciasteczka imbirowe z miodem

Pierniczki na miodzie

Ogórki z miodem