Portal Pszczelarski

Wacław Piędel o krok od zdobycia Perły 2018

pszczelarstwo podkarpackie Wacław Piędel Pasieka Na Ogrodzie miód nawłociowy miód z nawłoci znad Tanwi i Sanu

Miód z Pasieki Na ogrodzie Wacława Piędla otrzymał I miejsce podczas XVII Wojewódzkiego Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów 2017", który odbył się w Strzegocicach koło Pilzna (województwo podkarpackie).

Kapituła konkursowa, której przewodniczyła Izabela Byszewska, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie, postanowiła przyznać pierwsze miejsce Wacławowi Piędlowi za miód z nawłoci znad Tanwi i Sanu.

Nawłoć to żółta roślina porastająca łąki. Przez rolników uważana za chwast, a przez pszczelarzy za roślinę miododajną. Miód z nawłoci charakteryzuje się jasnożółtą barwą i wyjątkowym, bardzo przyjemnym zapachem. Miód nawłociowy stosuje się w leczeniu układu moczowego, dróg żółciowych oraz stawów. Ma zastosowanie również w przypadku przeziębień i infekcji dróg oddechowych.

Nagroda, którą otrzymał pan Wacław Piędel upoważnia go do ubiegania się do otrzymania prestiżowej nagrody "Perła 2018", która wręczana jest podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich. Pasieka posiada już jedną taką "Perłę", którą kapituła konkursu przyznała w 2015 roku za miód z facelii.

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2210

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2017-07-24 17:58:53

Nie pozostaje nic innego jak tylko trzymać kciuki :)



  Współpracują z portalem:

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Pierniczki świąteczne z miodem

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

Krążki owsiane z żurawiną i miodem