Portal Pszczelarski

Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

Na zdjęciu: Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem. Autorka zdjęcia: Ewelina Rękawek Źródło zdjęcia: Pyszne Wege

przepis z miodem miód owsiane batoniki z miodem batoniki z miodem przekąska z miodem

Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

Bardzo proste, smaczne, niedrogie. Przypominają mi trochę batony muesli kupowane w sklepach – może nie są tak urodziwe, ale za to zrobione w domu. :)

Składniki:
- 250 g płatków owsianych (nie błyskawicznych!),
- 75 g suszonej żurawiny,
- 100 g orzechów laskowych,
- 50 g wiórków kokosowych,
- 100 g cukru,
- 120 g masła,
- 35 ml miodu,
- 40 ml golden syrupu (jeśli nie macie, zastąpcie miodem),
- 100-150 g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej.

Wykonanie:
W misce mieszamy płatki, żurawinę, orzechy, wiórki i cukier.

Masło, miód i golden syrup rozpuszczamy w garnuszku. Mieszamy dokładnie, ale nie dopuszczamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Gorącą masę dolewamy do suchych składników i mieszamy dokładnie (wszystkie składniki będą mokre).

Prostokątną lub kwadratową formę (20×20) smarujemy masłem. Wykładamy owsianą mieszankę, wyrównujemy powierzchnię i mocno dociskamy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut (obserwujemy – batoniki są gotowe, kiedy mieszanka przybierze złoty kolor). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po całkowitym wystudzeniu kroimy na kawałki.

Batoniki zamaczamy w rozpuszczonej czekoladzie i odkładamy do zastygnięcia.

Przechowujemy w szczelnej puszce.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Torcik naleśnikowy z miodem

2. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

3. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

6. Krążki owsiane z żurawiną i miodem

7. Amarantusowe batoniki z miodem

8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

9. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

10. Tofu smażone w ziołach z miodem

11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem 

12. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

13. Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

14. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

16. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem

17. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3881

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2016-01-01 13:53:40

Wyglądają bardzo apetycznie :) Muszę kiedyś skorzystać z tego przepisu!



  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Skład miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Chałka z szafranem i miodem

Chleb z szafranem i miodem

Piernik sułtański

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Kaczka po mazursku

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami