Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem
Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem
Bardzo proste, smaczne, niedrogie. Przypominają mi trochę batony muesli kupowane w sklepach – może nie są tak urodziwe, ale za to zrobione w domu. :)
Składniki:
- 250 g płatków owsianych (nie błyskawicznych!),
- 75 g suszonej żurawiny,
- 100 g orzechów laskowych,
- 50 g wiórków kokosowych,
- 100 g cukru,
- 120 g masła,
- 35 ml miodu,
- 40 ml golden syrupu (jeśli nie macie, zastąpcie miodem),
- 100-150 g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej.
Wykonanie:
W misce mieszamy płatki, żurawinę, orzechy, wiórki i cukier.
Masło, miód i golden syrup rozpuszczamy w garnuszku. Mieszamy dokładnie, ale nie dopuszczamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Gorącą masę dolewamy do suchych składników i mieszamy dokładnie (wszystkie składniki będą mokre).
Prostokątną lub kwadratową formę (20×20) smarujemy masłem. Wykładamy owsianą mieszankę, wyrównujemy powierzchnię i mocno dociskamy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut (obserwujemy – batoniki są gotowe, kiedy mieszanka przybierze złoty kolor). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po całkowitym wystudzeniu kroimy na kawałki.
Batoniki zamaczamy w rozpuszczonej czekoladzie i odkładamy do zastygnięcia.
Przechowujemy w szczelnej puszce.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Torcik naleśnikowy z miodem
2. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami
3. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem
4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady
5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem
6. Krążki owsiane z żurawiną i miodem
7. Amarantusowe batoniki z miodem
8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach
9. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią
10. Tofu smażone w ziołach z miodem
11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem
12. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem
13. Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie
14. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1
15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2
16. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem
17. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem
Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege
Liczba wyświetleń artykułu: 3826
Komentarze z forum pszczelarskiego
blondynekkrk 2016-01-01 13:53:40