Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim
Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim
Składniki:
- 1 łyżeczka pyłku pszczelego,
- 1,5 szklanki mąki pszennej 500,
- 1 jajko,
- 2 łyżka cukru kryształ,
- 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej,
- mały kawałek masła,
- dżem malinowy,
- kwaśna śmietana.
Wykonanie:
Przesianą mąkę wsypujemy do miski. Wlewamy mleko, wsypujemy cukier, wbijamy jajko. Pyłek pszczeli dokładnie zgniatamy na proszek. Będzie się lekko kleił, można więc go przed wrzuceniem do miski przemieszać, by łatwo połączył się z ciastem. Razem z pyłkiem do miski wsypujemy skórkę cytrynową. Wszystko dobrze roztrzepujemy trzepaczką, by masa była gładka. Można pozostawić ją na 10 minut, by odpoczęła.
Naleśniki smażymy na suchej patelni. Każdy gotowy placek smarujemy ulubionym wsadem i składamy w trójkąt. Na patelni rozgrzewamy delikatnie małą porcję masła. Podsmażamy na nim po 4 naleśniki i wykładamy na talerze.
Smak tych naleśników jest charakterystyczny. Delikatnie czuć pyłek, którego smak przypomina wosk i miód, a skórka cytrynowa dopełnia całości. Są fajną odskocznią od codzienności, a także pełnią zdrowia w pigułce. ;)
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami
2. Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym
3. Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami
4. Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę
5. Kutia wigilijna z miodem pitnym
Odwiedź mój blog kulinarny: Kuchenna Kontrrewolucya
Liczba wyświetleń artykułu: 3932
Komentarze z forum pszczelarskiego
blondynekkrk 2015-10-04 10:44:53
mati 2015-10-04 15:22:04