Właściwości miodu

Na zdjęciu: łyżeczka miodu. Źródło zdjęcia: hdwallpaper.freehdw.com/0006/3d-abstract_widewallpaper_honey-spoon_53940.jpg
Właściwości miodu
Każdy miód ma swoje specyficzne właściwości, które pozwalają na dość łatwe odróżnienie go od innych rodzajów miodu, niemniej jednak miód jako szeroko pojęty produkt prosto z ula ma szereg wspólnych cech, dzięki którym uważany jest nie tylko za smaczny, ale przede wszystkim zdrowy.
W miodzie znajduje się szereg składników, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Nic więc dziwnego, że od stuleci jest on powszechnie stosowany w medycynie naturalnej. Przede wszystkim, regularnie spożywany miód przyczynia się do wzrostu odporności organizmu i ma duże właściwości regeneracyjne. Jest polecany osobom skłonnym do infekcji i zakażeń bakteryjnych, a także chorym w okresie rekonwalescencji. Odżywcze właściwości miodu szybko przywracają siłę i energię do życia. Co więcej, naturalny miód ma silne właściwości antybakteryjne i antybiotyczne – warto stosować go jako naturalny antybiotyk w wielu schorzeniach, zanim wybierzemy się do lekarza po leki z apteki.
Miód pozytywnie wpływa też na funkcjonowanie wielu układów. Świetnie sprawdza się w profilaktyce chorób serca, miażdżycy i nadciśnienia, działa też wspomagająco w chorobach układu pokarmowego, moczowego, a nawet nerwowego. Można go również z powodzeniem stosować w chorobach skóry, nie tylko tych o podłożu alergicznym.
Właściwości miodu są najpełniejsze, jeśli jest on właściwie przechowywany i nie przegrzewamy go. Wysokie temperatury mogą bowiem znacznie obniżać wartości odżywcze miodu, a w szczególności działanie zawartych w nim enzymów. Oczywiście, warto też stawiać na miód w pełni naturalny, kupowany bezpośrednio od pszczelarza lub w sklepie pszczelarskim, a nie w hipermarkecie. Tylko wtedy możemy mieć pewność, że skorzystamy z wszystkich leczniczych właściwości, oferowanych przez dobry jakościowo miód.
Zobacz również:
Właściwości i zastosowanie miodu cząbrowego
Właściwości miodu gryczano-lipowego
Właściwości miodu nawłociowo-gryczanego
Właściwości miodu wielokwiatowego
Właściwości miodu ze spadzi iglastej
Właściwości miodu ze spadzi liściastej oraz spadziowo-nektarowego
Miód malinowy. Skład, zastosowanie, właściwości i dawkowanie
Miód płynny, skrystalizowany czy kremowany – który wybrać?
Krystalizacja miodu - patoka a krupiec
Miód i jego rodzaje według prawa unijnego
Liczba wyświetleń artykułu: 18956
Komentarze z forum pszczelarskiego
Miodowy 2016-10-11 10:51:45
beekate 2016-10-11 13:39:39
Są rozwiązania, sposoby hodowli w miastach.
Tak poważnie, najlepiej kupić u sąsiada pszczelarza, bezpośrednio z pasieki.
Nie kupujcie nigdy, przenigdy u osoby z którą nie można nawiązać relacji, np; przy drogach(zakopianka)
michal1972 2016-10-12 19:30:27
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
Czy to duży, czy nie? Edyta Glebocki
Zestawy prezentowe z miodem w roli głównej, czyli pomysły na sprzedaż miodu zimą
Czy warto tworzyć zestawy prezentowe na święta? Oczywiście! Joanna Baran
Od 2026 roku producenci miodu w Niemczech będą musieli podać kraj jego pochodzenia
Od 14. czerwca 2026 wchodzą nowe przepisy Edyta Glebocki
Bartnik Postępowy: Miód a witaminy (1930.08)
https://wmbc.olsztyn.pl/dlibra/publication/3195/edition/3079/content Portal Pszczelarski
Importowany miód często jest fałszowany
To problem nie tylko Niemiec, ale całej Unii Europejskiej Edyta Glebocki
Jesienne miody odmianowe. Czy ich pozyskiwanie jest obciążające dla rodzin pszczelich?
Najpopularniejsze jesienne miody odmianowe i ryzyko ich pozyskania Joanna Baran
Co zagraża zimującym pszczołom?
Jak pszczelarz może pomóc zimującym pszczołom? Joanna Baran













