Portal Pszczelarski

Badanie miodu w domowych warunkach

Na zdjęciu: łyżka miodu. Źródło zdjęcia: spafaery.com/wp-content/uploads/2014/02/Photoxpress-honey-on-spoon.jpg Źródło informacji: almanach.historyczny.org/wiki/Mi%C3%B3d

fałszowanie miodu badanie miodu gęstość miodu czystość miodu badanie gęstości miodu zapach miodu smak miodu O sztuce kulinarnej patoka

Badanie miodu w domowych warunkach

W dość odległych czasach, bo w starożytności, nie brak było osób, które obecnie określilibyśmy mianem "fałszerzy" lub "kombinatorów". Skąd ta pewność i co to ma wspólnego z miodem?

W książce kucharskiej z przełomu IV i V wieku zatytułowanej "O sztuce kulinarnej" pojawia się zapis, który niewątpliwie nakłania do fałszowania miodu: "Możesz zrobić by słaby miód nadawał sie do sprzedaży jeśli zmieszasz razem jedną część miodu słabego z dwoma częściami najlepszego miodu." Nomen omen z porady tej zdarza się, że korzystają obecni dostawcy miodu, pragnący "poprawić" jakość oferowanego produktu.

Żeby móc w jakimś stopniu ustrzec się przed fałszerzami zaprezentowano cztery domowe sposoby badania miodu, które odnoszą się do analizy jego gęstości, czystości oraz smaku i zapachu.

Gęstość miodu
Jednym z domowych sposobów sprawdzenia czy miód, z którym mamy do czynienia jest fałszywy, jest badanie jego gęstości. Badanie to przeprowadza się na miodzie w stanie płynnym - patoce. W tym celu należy nabrać miód dużą łyżką i zlewać go z powrotem do naczynia z pewnej wysokości. Jeżeli miód spływający z łyżki układa się w kształcie wypukłego stożka, świadczy to o tym, że nie zawiera dużo wody, jest dostatecznie gęsty i z dużą dozą pewności - nie jest fałszywy. Jeżeli jednak układa się w kształcie wklęsłego stożka oraz tworzy wklęśnięcia, istnieje prawdopodobieństwo, że jest z nim coś nie tak.

Czystość miodu
Znalezienie w miodzie milimetrowych drobinek wosku to rzecz zupełnie naturalna. Czasem podczas spływania miodu przez sitko, nie wszystkie drobinki na nim osiądą. Przeważnie to zwykły naturalny wosk z propolisem, którego zjedzenie z pewnością nam pomoże, a nie zaszkodzi. Co innego, jeżeli w miodzie znajdziemy coś innego.

Jak przeprowadzić badanie czystości miodu w domowych warunkach? Miód należy dokładnie wymieszać w naczyniu, nabrać łyżką i nalać najlepiej na biały talerz. W rozlanej cienkiej warstwie miodu jest zdecydowanie łatwiej zauważyć większość zanieczyszczeń.

Smak miodu 
Dzięki zawartości w miodzie kwasów organicznych smak miodu jest jednocześnie słodki i lekko kwaskowaty. W zależności także od jego gatunku, może mieć charakterystyczny, albo ostry (w przypadku miodu bławatkowego), albo gorzki (miód rzepakowy), albo korzenny (miód gryczany) smak. Należy zatem wcześniej zapoznać się z indywidualnymi cechami miodów odmianowych.

Zapach miodu
O tym czy miód jest fałszywy, czy też nie, świadczy także zapach.

Jeżeli weźmiemy pod uwagę jednocześnie gęstość, smak i zapach miodu, i okaże się, że spływający z łyżki miód układa się w stożki dążące do kształtu nitek, smak jest mdły, a zapach prawie niewyczuwalny, najprawdopodobniej badany miód został zafałszowany syropem cukrowym lub syropem ziemniaczanym.

Zobacz również:

Refraktometr – urządzenie do badania zawartości wody w miodzie

Właściwości miodu

Jakość miodu. Przepisy, normy i parametry oceny jakości miodu

Badanie laboratoryjne jakości miodu

Skład chemiczny miodu – enzymy

Skład chemiczny miodu – woda

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 29832

Komentarze z forum pszczelarskiego

michal1972 2015-01-16 09:54:53

Tym właśnie artykułem spowodowałeś Marcinie to, że teraz każdy czytający zaglądnie do szafki, wyciągnie słoik i zacznie własne badanie.

Sylwek 2015-01-16 18:51:39

Może tak źle nie będzie, chociaż kto wie! Ważne żeby poznać przed "badaniem" właściwości danego miodu.

marcin 2015-01-28 17:21:47

@michal1972 jeszcze chyba tak źle nie ma;-)

blondynekkrk 2015-01-30 14:31:56

Najgorsze jak przy kupnie jakiegoś oszukanego miodu i miodu prosto od pszczelarza, wynik będzie ten sam ;)

michal1972 2015-02-02 22:14:52

@blondynekkrk, to ciężko taką osobę nazywać pszczelarzem. Prędzej trzeba by oszustem.

factis 2015-07-01 10:16:54

A ja zacytuję wpis w książce Miody Pitne Wydawnictwa Dragon (s.16-17):

"Miód jako cenny produkt od lat poddawany jest różnym próbom fałszerstwa. Poniżej kilka najprostszych sposobów rozpoznania małowartościowych miodów:
- kropla prawdziwego miodu nie powinna się toczyć po gładkiej powierzchni;
- nabrana łyżka miodu wlana z powrotem do słoika powinna tworzyć górkę, a nie dołek;
- miód wylewany i ciągnący się jak nitka prawdopodobnie jest zafałszowany syropem owocowym lub ziemniaczanym;
- miód zafałszowany przez dodanie skrobi (dla powiększenia ciężaru) rozpoznaje się, gotując łyżeczkę miodu w szklance wody przez pięć minut, a następnie dodając dwie kropce jodyny. Jeżeli roztwór zmieni barwę na czarną lub niebieską, oznacza to, że dodano skrobi;
- czystość miodu bada się wylewając łyżeczkę dobrze rozmieszanego miodu na biały, najlepiej porcelanowy talerz - wówczas gołym okiem można zaobserwować pływające w nim zanieczyszczenia;"

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Słodka sałatka z kurczakiem

Ciasto orzechowe z miodem

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016