Portal Pszczelarski

Tworzenie kłębu przez pszczoły przy wylocie – działania pszczelarza

Na zdjęciu: kłąb pszczeli na wylotku ula. Źródło zdjęcia: honeycandlesandsoaps.com/images/MC%2004.JPG

kłąb pszczeli temperatura w ulu wentylacja ula ramka pracy izolacja ula wietrzenie ula poidło dla pszczół

Tworzenie kłębu przez pszczoły przy wylocie – działania pszczelarza

Kiedy pszczoły tworzą wielki kłąb na wylocie ula, młody pszczelarz po początkowym zdziwieniu zaczyna szukać przyczyn tego zjawiska. A gdy już dowie się, że jest to efekt przegrzania pszczół i czerwia, zaczyna szukać rozwiązań tej sytuacji. Niestety, pierwszy pomysł, który przychodzi do głowy, nie jest trafiony. Drugi też nie bardzo.

Co zrobić, gdy pszczołom jest za gorąco? Pierwszym pomysłem jest zdjęcie z ula izolacji. Kojarzy się ona bowiem głównie z zapewnieniem ciepła pszczołom podczas mroźnych zim. Tymczasem jest też druga strona medalu – to właśnie izolacja w czasie upałów skutecznie chroni ul przed nadmiernym działaniem promieni słonecznych. Jeśli ją zdejmiemy, pszczoły w ulu mogą ugotować się żywcem podczas bardzo upalnego dnia. Najlepiej więc izolację zostawić w spokoju. Innym pomysłem na ochłodzenie pszczół, jest polanie kłębu na wylocie chłodną wodą. Zlepione pszczoły mogłyby się mocno zdenerwować i na pewien czas stracić zdolność lotu – pozlepiane skrzydełka skutecznie im by to uniemożliwiły. Co zatem zrobić?

Dobrym sposobem na przewietrzenie gniazda podczas upalnych dni w okresie rojowym jest podawanie do rodziny ramek z węza i ramek pracy. Dzięki temu będzie lepsza cyrkulacja powietrza i odrobinę chłodniej. Trzeba również zadbać o prawidłową wentylację ula przez cały sezon pożytkowy, gdy w ulu trwa wytężona praca. Najlepiej jest otworzyć wszystkie wylotki na maksymalna szerokość i zapomnieć o jakimkolwiek ich zwężaniu. Bardzo ważne jest też, aby pszczoły zawsze miały dostęp do świeżej, chłodnej wody. Poidła z wodą należy więc uzupełniać regularnie. Powinny znajdować się pod zadaszeniem i nie znajdować się w miejscu, gdzie będą narażone na działanie promieni słonecznych. Wtedy woda szybko się psuje i staje się pożywką dla drobnoustrojów.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 59

Zobacz również:

Dlaczego pszczoły tworzą olbrzymie skupisko przed wylotem?

Co oznacza trzepotanie skrzydłami lub podnoszenie odwłoka u pszczół? 

Wpływ temperatury na życie pszczół miodnych

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 24014

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Omlet z ananasem, czekoladą i miodem

Pancakes cytrynowe z miodem

Dyniowe drożdżowe z awokado

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Wigilijne łazanki na bogato

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bigos staropolski na winie z miodem

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Koktajl pietruszkowy z miodem

Ogórki z miodem

Śledzie w korzennej marynacie z miodem

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Właściwości i zastosowanie miodu

Skład miodu

Kontrola jakości miodu