Portal Pszczelarski

Tworzenie kłębu przez pszczoły przy wylocie – działania pszczelarza

Na zdjęciu: kłąb pszczeli na wylotku ula. Źródło zdjęcia: honeycandlesandsoaps.com/images/MC%2004.JPG

kłąb pszczeli temperatura w ulu wentylacja ula ramka pracy izolacja ula wietrzenie ula poidło dla pszczół

Tworzenie kłębu przez pszczoły przy wylocie – działania pszczelarza

Kiedy pszczoły tworzą wielki kłąb na wylocie ula, młody pszczelarz po początkowym zdziwieniu zaczyna szukać przyczyn tego zjawiska. A gdy już dowie się, że jest to efekt przegrzania pszczół i czerwia, zaczyna szukać rozwiązań tej sytuacji. Niestety, pierwszy pomysł, który przychodzi do głowy, nie jest trafiony. Drugi też nie bardzo.

Co zrobić, gdy pszczołom jest za gorąco? Pierwszym pomysłem jest zdjęcie z ula izolacji. Kojarzy się ona bowiem głównie z zapewnieniem ciepła pszczołom podczas mroźnych zim. Tymczasem jest też druga strona medalu – to właśnie izolacja w czasie upałów skutecznie chroni ul przed nadmiernym działaniem promieni słonecznych. Jeśli ją zdejmiemy, pszczoły w ulu mogą ugotować się żywcem podczas bardzo upalnego dnia. Najlepiej więc izolację zostawić w spokoju. Innym pomysłem na ochłodzenie pszczół, jest polanie kłębu na wylocie chłodną wodą. Zlepione pszczoły mogłyby się mocno zdenerwować i na pewien czas stracić zdolność lotu – pozlepiane skrzydełka skutecznie im by to uniemożliwiły. Co zatem zrobić?

Dobrym sposobem na przewietrzenie gniazda podczas upalnych dni w okresie rojowym jest podawanie do rodziny ramek z węza i ramek pracy. Dzięki temu będzie lepsza cyrkulacja powietrza i odrobinę chłodniej. Trzeba również zadbać o prawidłową wentylację ula przez cały sezon pożytkowy, gdy w ulu trwa wytężona praca. Najlepiej jest otworzyć wszystkie wylotki na maksymalna szerokość i zapomnieć o jakimkolwiek ich zwężaniu. Bardzo ważne jest też, aby pszczoły zawsze miały dostęp do świeżej, chłodnej wody. Poidła z wodą należy więc uzupełniać regularnie. Powinny znajdować się pod zadaszeniem i nie znajdować się w miejscu, gdzie będą narażone na działanie promieni słonecznych. Wtedy woda szybko się psuje i staje się pożywką dla drobnoustrojów.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 59

Zobacz również:

Dlaczego pszczoły tworzą olbrzymie skupisko przed wylotem?

Co oznacza trzepotanie skrzydłami lub podnoszenie odwłoka u pszczół? 

Wpływ temperatury na życie pszczół miodnych

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 24746

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Przyczyna Dolna - pszczoły zasiedlają nowe ule

Dzień Pszczoły w Centrum Edukacji Przyrodniczej w Śląskim Ogrodzie Botanicznym w Mikołowie - 2014 r.

Apel do Ministra Rolnictwa ws. zakazu stosowania pestycydów 2017

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Skrzydełka z miodem i chili