Portal Pszczelarski

Dlaczego pszczoły tworzą olbrzymie skupisko przed wylotem?

Na zdjęciu: skupisko pszczół przed wylotkiem. Źródło zdjęcia: farm4.static.flickr.com/3407/4622404431_1035d4bca6.jpg

kłąb pszczeli skrzydełka pszczoły wentylacja ula gniazdo pszczele

Dlaczego pszczoły tworzą olbrzymie skupisko przed wylotem?

Każdy pszczelarz co najmniej kilka razy do roku spotyka się z dziwnym zjawiskiem w pasiece. Pszczoły wychodzą z uli i masowo obsiadają wyloty. Tworzą w ten sposób charakterystyczny kłąb, który może niepokoić niedoświadczonych pszczelarzy.

Skupisko pszczół na wylocie ula nie jest powodem do niepokoju – rodzina nie jest ani chora, ani niczym zatruta, ani głodna. Jest to normalne zjawisko zapisane w naturze pszczół. Wychodzą one na wylotek po to, by ochłodzić gniazdo. Wentylowanie odbywa się za pomocą poziomych ruchów skrzydełkami. Choć wydawałoby się, że jest to działanie pozbawione sensu, przecież machanie skrzydełkami nie ma takiej mocy. Ale z ula jednocześnie wychodzą tysiące pszczół i jednocześnie wentylują. Robią to dość skutecznie, gdyż udaje im się obniżyć temperaturę wewnątrz ula.

Po co pszczoły chłodzą gniazdo? Przede wszystkim dlatego, żeby nie przegrzać czerwiu – potrzebuje on bowiem ściśle określonej temperatury do rozwoju. Jeśli w ulu jest zbyt gorąco, pszczoły musza zejść z czerwiu, w przeciwnym razie może się on dosłownie ugotować. Inną przyczyną masowego wychodzenia na wylot jest wysoki upał. Jeśli na zewnątrz jest gorąco, to możemy tylko wyobrazić sobie, jakie warunki panują w ulu. Wieczorne wychodzenie na wylot i wentylacja pozwalają na obniżenie tej temperatury do prawidłowych, optymalnych dla pszczół warunków. Zdarza się też, że wyprodukowany przez pszczoły miód ma zbyt dużą zawartość wody. Robotnice wyczuwają to niemal natychmiast i od razu przystępują do jej odparowania – ta czynność również objawia się masowym wyjściem na wylot ula.

Zobacz również:

Co oznacza trzepotanie skrzydłami lub podnoszenie odwłoka u pszczół?

Budowa pszczoły miodnej - skrzydełka i odwłok 

Tworzenie kłębu przez pszczoły przy wylocie – działania pszczelarza

Czynniki zwiększające podatność pszczół na choroby

Jak rozróżnić czerw?

Przegląd gniazda – wskazówki

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 58473

Komentarze z forum pszczelarskiego

factis 2015-03-24 10:17:56

Dokładnie. Nie ma co panikować. Tak ma być.

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto orzechowe z miodem

Słodka sałatka z kurczakiem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Żurawina z miodem i wanilią

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Propolis - produkt pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna