Portal Pszczelarski

Wpływ temperatury na życie pszczół miodnych

Na obrazku: termometr. Źródło obrazka: static-cdn.datacenterdynamics.com/sites/default/files/Temperature.jpg

pszczoła miodna życie pszczoły miodnej temperatura powietrza temperatura pracy pszczół praca pszczoły miodnej drętwienie pszczół kłąb zimowy pszczoły zbieraczki czerw temperatura rozwoju czerwia temperatura w ulu

Wpływ temperatury na życie pszczół miodnych

Funkcje życiowe oraz moc przerobowa pszczół miodnych w dużym stopniu zależy od temperatury powietrza, nie tylko na zewnątrz, ale też wewnątrz ula. Na tę pierwszą nie mamy wpływu, na drugą – jak najbardziej.

Jeśli chodzi o temperaturę powietrza pszczoła jest zwierzęciem bardzo wymagającym. Jeśli warunki jej nie sprzyjają, pszczoły robotnice mogą zaprzestać pracę, a siła rodziny pszczelej będzie się sukcesywnie zmniejszać. Warto przy tym pamiętać, że zarówno zbyt wysoka, jak i za niska temperatura może być z punktu widzenia pszczół niekorzystna.

Dla przykładu warto podać kilka konkretnych parametrów, obrazujących, jak zmienia się zachowanie pszczół w zależności od temperatury. Gdy temperatura spada poniżej 9 stopni Celsjusza, można zaobserwować drętwienie pszczół, czyli duże spowolnienie wszelkich funkcji życiowych. Poza ulem pszczoła na dłuższą metę w takich warunkach nie przeżyje. Zdarza się natomiast, że nawet przy 5 stopniach wylatują z ula – jest to jednak wyższa konieczność, czyli krótkie i szybkie loty po wodę w sytuacji, gdy w ulu jej brakuje.

Późną jesienią pszczoły zaczynają tworzyć kłąb zimowy – sygnałem dla nich jest temperatura poniżej 14 stopni Celsjusza. Sam kłąb może mieć różną ciepłotę, w zależności od głębokości warstwy – jego temperatura kształtuje się na poziomie 14-20 stopni Celsjusza.

Pierwsze loty po zimie pszczoły wykonują, gdy temperatura powietrza osiągnie co najmniej 13 stopni Celsjusza. Niestety, wiosna bywa zdradliwa i nawet, gdy podczas dnia jest ciepło, nocą zdarzają się przymrozki, które ochładzają kolejny dzień. Pierwsze loty są więc jeszcze bardzo nieregularne. Najlepiej zbieraczki czują się latając w temperaturze powyżej 20 stopni – czyli podczas późnej wiosny, latem i w czasie ciepłej jesieni. Jednak upały też im nie sprzyjają – gdy jest wyjątkowo gorąco, a słupek rtęci na termometrze pokazuje więcej niż 37 stopni, pszczoły wstrzymują loty. Podczas upałów na pożytki wybierają się więc rano i wieczorem, a największe skwary przeczekują w ulu.

Temperatura jest też niezwykle istotna przy rozwoju czerwia – potrzebuje on od 34,5 do 35 stopni Celsjusza. Tak ciepło powinno być w gnieździe podczas czerwienia. Utrzymanie takiego poziomu temperatury to zadanie dla pszczelarza.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 9 

Zobacz również:

Co oznacza trzepotanie skrzydłami lub podnoszenie odwłoka u pszczół? 

Tworzenie kłębu przez pszczoły przy wylocie – działania pszczelarza 

Trudności prowadzenia pasieki wędrownej - zapowietrzone miejsca, ule przystosowane do przewożenia 

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 33895

Komentarze z forum pszczelarskiego

migdal34 2016-10-09 10:28:30

Witam. Znalazłam pszczołę. Mam domek hotel dla owadów na balkonie. Czy mogę ją jakoś ocalić przed śmiercią? Póki co siedzi w plastikowym pojemniczku,na balkonie. Nie wiem co z nią zrobić. Pozdrawiam, Magda

beekate 2016-10-10 17:02:45

Pszczoła to owad żyjący w rodzinie pszczelej. Rodziną kieruje matka pszczela. W przypadku braku braku matki, pszczoły są niespokojne.
Odizolowanie jednej pszczółki jest dla niej wielkim cierpieniem.

blondynekkrk 2016-10-10 20:36:44

Ewentualnie może to być pszczoła samotnica, skoro masz domek dla takich owadów na balkonie. Takie pszczoły sobie poradzą. Najważniejsze jest dla nich schronienie :)

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Pierniczki na miodzie

Ciasteczka imbirowe z miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Varroa destructor - znaczenie i rys historyczny

Zapobieganie i zwalczanie inwazji Varroa sp. u pszczoły miodnej