W czym podawać miód pitny?
Miód pitny smakuje wyśmienicie zarówno gdy jest podawany na zimno, jak i na gorąco. Idealnie sprawdzi się jako alkohol na wyjątkowe okazje, jak również jako procentowy napój na towarzyskie spotkania.
Savoir-vivre podpowiada, że alkohol powinno podawać się w szklanych naczyniach, w tym także i w kieliszkach. W przypadku miodu pitnego ta reguła nie ma zastosowania. A zatem, w czym powinno pić się miód pitny? Otóż, w kubkach wykonanych z gliny.
Wbrew pozorom na polskim rynku istnieje wielu producentów zastawy do miodu pitnego. Asortyment obejmuje głównie różnego rodzaju kubki (z uchem, a'la grzaniec lub ich połączenie), dzbanki na miód pitny, w tym także dzbanki do podbrzewacza, bukłaki na miód pitny, jak również podgrzewacze (pojedyncze i podwójne) na kubki z miodem pitnym.
Większość z nich jest w pięknym bursztynowym kolorze, niekiedy także z wytłaczanym motywem plastru miodu lub napisem: "miód pitny" lub "grzaniec". Nieźle prezentują się te, stylizowane na staropolskie naczynia. Zdarzają się i mniej ozdobne - bez napisów i symboli.
Niezależnie jednak w czym miód pitny podamy, należy pamiętać, że każdy alkohol należy pić z umiarem.
Zobacz również:
Liczba wyświetleń artykułu: 43179
Komentarze z forum pszczelarskiego
mati 2016-08-27 10:41:54
DamianSapinski 2018-08-04 20:14:04