Portal Pszczelarski

Jajo pszczele

Na zdjęciu: rozwój pszczoły miodnej od jaja do larwy. Źródło zdjęcia: beesource.com/files/PN_6745.jpg

jajo pszczele objętość jaja pszczelego matka pszczela Jerzy Woyke wiek jaja pszczelego

Zmiana objętości jaja pszczelego w czasie

Każda pszczoła, zarówno matka pszczela, jak i robotnica oraz truteń rozwija się z takiego samego jaja. Faza przebywania w jaju trwa u wszystkich pszczół trzy dni.

Jajo jest pierwszym etapem rozwoju rodziny pszczelej. Zdolność do składania jaj ma tylko królowa oraz robotnice, które przekształcają się w trutówki w okresie bezmateczności. Jajeczka składane są do komórek plastra. Na początku są bardzo malutkie, bo mają zaledwie 1 mm długości. Zanim matka pszczela złoży jaja, bardzo dokładnie mierzy każda komórkę plastra. Jak to robi? Staje na brzegu komórki i opuszcza głowę do jej wnętrza, a za pomocą czułków ocenia przydatność danej komórki. Wtedy tez podejmuje decyzję, gdzie trafią jaja zapłodnione, a gdzie niezapłodnione. Do dużych komórek składane są jaja niezapłodnione (rozwiną się z nich duże i obszerne trutnie), natomiast do małych komórek składane są jaja zapłodnione, z których rozwijają się samice pszczół. Rozwój od złożenia jajeczka aż do wygryzienia się dorosłego owada jest zróżnicowany. Matka pszczela wygryza się po 16 dniach, pszczoła robotnica po 21 dniach, a truteń aż po 24 dniach.

Jajeczka pszczele mają około 1 mm długości, 0,37 mm szerokości, 0,114 mm sześciennego objętości i ważą około 0,167 mg. Jaja pszczele do niedawna były uważane za jednorodne i niezmieniające się w czasie. Prawdziwą rewolucję wywołały więc badania wybitnego polskiego pszczelarza prof. Jerzego Woyke. W 1996 roku opublikował on swoje odkrycie, poprzedzone wieloletnimi badaniami nad rozmnażaniem pszczół. Okazuje się, że jajo pszczele podczas okresu inkubacji wielokrotnie zmienia swoją objętość.

Zobacz również:

Jak rozróżnić czerw?

Jak rozwija się matka pszczela?

Co to są trutówki?

Truteń - samiec pszczoły miodnej

Rodzina pszczela i jej skład

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 27232

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Propolis - produkt pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Miód - produkt pszczeli

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Bastani – perskie lody szafranowe

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Piernik sułtański