Portal Pszczelarski

Jajo pszczele

Na zdjęciu: rozwój pszczoły miodnej od jaja do larwy. Źródło zdjęcia: beesource.com/files/PN_6745.jpg

jajo pszczele objętość jaja pszczelego matka pszczela Jerzy Woyke wiek jaja pszczelego

Zmiana objętości jaja pszczelego w czasie

Każda pszczoła, zarówno matka pszczela, jak i robotnica oraz truteń rozwija się z takiego samego jaja. Faza przebywania w jaju trwa u wszystkich pszczół trzy dni.

Jajo jest pierwszym etapem rozwoju rodziny pszczelej. Zdolność do składania jaj ma tylko królowa oraz robotnice, które przekształcają się w trutówki w okresie bezmateczności. Jajeczka składane są do komórek plastra. Na początku są bardzo malutkie, bo mają zaledwie 1 mm długości. Zanim matka pszczela złoży jaja, bardzo dokładnie mierzy każda komórkę plastra. Jak to robi? Staje na brzegu komórki i opuszcza głowę do jej wnętrza, a za pomocą czułków ocenia przydatność danej komórki. Wtedy tez podejmuje decyzję, gdzie trafią jaja zapłodnione, a gdzie niezapłodnione. Do dużych komórek składane są jaja niezapłodnione (rozwiną się z nich duże i obszerne trutnie), natomiast do małych komórek składane są jaja zapłodnione, z których rozwijają się samice pszczół. Rozwój od złożenia jajeczka aż do wygryzienia się dorosłego owada jest zróżnicowany. Matka pszczela wygryza się po 16 dniach, pszczoła robotnica po 21 dniach, a truteń aż po 24 dniach.

Jajeczka pszczele mają około 1 mm długości, 0,37 mm szerokości, 0,114 mm sześciennego objętości i ważą około 0,167 mg. Jaja pszczele do niedawna były uważane za jednorodne i niezmieniające się w czasie. Prawdziwą rewolucję wywołały więc badania wybitnego polskiego pszczelarza prof. Jerzego Woyke. W 1996 roku opublikował on swoje odkrycie, poprzedzone wieloletnimi badaniami nad rozmnażaniem pszczół. Okazuje się, że jajo pszczele podczas okresu inkubacji wielokrotnie zmienia swoją objętość.

Zobacz również:

Jak rozróżnić czerw?

Jak rozwija się matka pszczela?

Co to są trutówki?

Truteń - samiec pszczoły miodnej

Rodzina pszczela i jej skład

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 29613

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Miód - produkt pszczeli

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Rola murarki ogrodowej w uprawach sadowniczych

Zabezpieczenie pszczoły murarki (Osmia rufa L.) przed zimą

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Ciasto orzechowe z miodem

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami