Portal Pszczelarski

Truteń - samiec pszczoły miodnej

Na zdjęciu: truteń w locie. Źródło zdjęcia: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/68/Drohn_im_Flug_08-3.jpg

truteń samiec pszczoły miodnej okres rozwoju trutni budowa trutnia dojrzałość płciowa trutni liczba trutni w rodzinie pszczelej karmienie trutni zapłodnienie królowej aparat kopulacyjny trutnia

Trutnie, choć są samcami, przeczą nieco zasadom natury, że to płeć męska jest silniejsza. Są zdecydowanie gorzej wyposażone w narządy dodatkowe niż pszczoły robotnice, nie spełniają też żadnej znaczącej roli przy wytwarzaniu miodu.

Spośród wszystkich pszczół trutnie mają najdłuższy okres rozwoju – trwa on aż 24 dni. Gdy wychodzą z komórki, odgryzają wokoło jej zasklep. Od samego początku nie wykazują się pracowitością. Gdy jednocześnie wygryza się większa liczba trutni, sprzątaniem wygryzionych zasklepów zajmują się pszczoły robotnice.

Trutnie są grubsze od robotnic, a także mocniej zbudowane. Nie maja natomiast wola, żądła, koszyczków na pyłek, gruczołów woskowych i zapachowych. Wyraźnie krótsza jest też ich trąbka. Co więcej – przez pierwszy tydzień po wygryzieniu nie są w stanie same się odżywiać, muszą je karmić robotnice. Gdy skończą 8 dni, zaczynają podejmować pierwsze samodzielne loty, a po 12 dniach od wygryzienia stają się dojrzałe płciowo. Ta dojrzałość utrzymuje się przez około 40-50 dni.

W jednej rodzinie pszczelej zwykle znajduje się od 500 do 5000 trutni. Ich liczba jest ściśle kontrolowana – jeśli wygryzłoby się ich więcej, część i tak nie dostałaby pożywienia i zdechła z głodu. Lecącego trutnia jest dość łatwo rozpoznać – zamiast bzyczenia wydaje z siebie grube burczenie. Jedynym życiowym celem trutni wydaje się być zapłodnienie królowej. W tym celu zbierają się razem podczas lotu godowego. Pszczoła matka wabi je swoim specyficznym zapachem. Niestety, jest to już kres ich życia. Podczas kopulacji aparat kopulacyjny trutnia odrywa uwalniająca się matka, a truteń umiera.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 21 

Zobacz również:

Truteń - cechy, lot godowy, znaczenie i trutowiska

Usuwanie trutni 

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 63845

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Pszczelarz a faktura VAT RR

Sprzedaż miodu przez Internet - opodatkowanie

Praca na etat a pasieka do 80 pni

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Pierniczki świąteczne z miodem

Żurawina z miodem i wanilią

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę