Portal Pszczelarski

Jak rozwija się matka pszczela?

Na zdjęciu: matka pszczela wygryzająca się z matecznika. Źródło zdjęcia: lovelygreens.com/2012/06/queen-cells-part-2.html

matka pszczela rozwój matki pszczelej jajo matki pszczelej jajo pszczele miseczka matecznikowa matecznik larwa poczwarka

Jajo matki pszczelej na pierwszy rzut oka niczym nie różni się od jaja, z którego ma się wykluć zwykła robotnica. Jaja są takie same, inne jest natomiast ich wnętrze, czyli komórki zwane matecznikami.

Każde jajo pszczele zawiera taką sama informację genetyczną, bez względu jaka forma ma się z niej wykluć. Jajo przyszłej matki znajduje się w wyspecjalizowanej komórce nazywanej miseczką matecznikową. Jest ona zalewana przez robotnice mleczkiem pszczelim w dużo większej ilości niż wtedy, gdy ma się z jaja wykluć zwykła pszczoła. Ta duża ilość mleczka niejako predysponuje jajo do rozwoju w kierunku matki pszczelej. W jaju matka pszczela znajduje się przez trzy dni, potem na pięć dni przechodzi w stadium larwy. Ostatnie stadium – poczwarki, trwa drugie osiem dni.

W przypadku matki pszczelej duże znaczenie ma temperatura otoczenia, w jakim jajo przebywa. Optymalna temperatura ma dość wąskie widełki – od 34,5 do 35 stopni Celsjusza. Matki, jak widać, potrzebują ciepła i wtedy rozwijają się najszybciej. Stadium poczwarki trwa wtedy dokładnie osiem dni. Jeśli temperatura otoczenia jest niższa, stadium to może wydłużyć się nawet do 10 dni. Jak na razie nie ustalono, czy dłuższy czas przebywania w mateczniku powoduje jakieś uszczerbki w budowie i fizjologii matki, jednak pszczelarze wolą dmuchać na zimne i pilnować właściwej temperatury.

Po 16 dniach matka pszczela jest w pełni wykształcona i może wyjść z matecznika. W tym celu odgryza jego zasklep przy użyciu ostrych żuwaczek. Czasem nawet nie musi się wygryzać – zdarza się, że pod naporem masy świeżo wykształconej królowej wieko odpada samo.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 11

Jak rozwija się matka pszczela?

Jajo matki pszczelej na pierwszy rzut oka niczym nie różni się od jaja, z którego ma się wykluć zwykła robotnica. Jaja są takie same, inne jest natomiast ich wnętrze, czyli komórki zwane matecznikami.

Każde jajo pszczele zawiera taką sama informację genetyczną, bez względu jaka forma ma się z niej wykluć. Jajo przyszłej matki znajduje się w wyspecjalizowanej komórce nazywanej miseczką matecznikową. Jest ona zalewana przez robotnice mleczkiem pszczelim w dużo większej ilości niż wtedym, gdy ma się z jaja wykluć zwykła pszczoła. Ta duża ilość mleczka niejako predysponuje jajo do rozwoju w kierunku matki pszczelej. W jaju matka pszczela znajduje się przez trzy dni, potem na pięć dni przechodzi w stadium larwa. Ostatnie stadium – poczwarki, trwa drugie osiem dni.

W przypadku matki pszczelej duże znaczenie ma temperatura otoczenia, w jakim jajo przebywa. Optymalna temperatura ma dość wąskie widełki – od 34,5 do 35 stopni Celsjusza. Matki, jak widać, potrzebują ciepła i wtedy rozwijają się najszybciej. Stadium poczwarki trwa wtedy dokładnie osiem dni. Jeśli temperatura otoczenia jest niższa, stadium to może wydłużyć się nawet do 10 dni. Jak na razie nie ustalono, czy dłuższy czas przebywania w mateczniku powoduje jakieś uszczerbki w budowie i fizjologii matki, jednak pszczelarze wolą dmuchać na zimne i pilnować właściwej temperatury.

Po 16 dniach matka pszczela jest w pełni wykształcona i może wyjść z matecznika. W tym celu odgryza jego zasklep przy użyciu ostrych żuwaczek. Czasem nawet nie musi się wygryzać – zdarza się, że pod naporem masy świeżo wykształconej królowej wieko odpada samo.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 11

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 83136

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem

Klasyczna truskawka z miodem

Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Parczelina trójlistkowa – roślina miododajna

Linia pszczół car: Prima

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich na rok 2014