Portal Pszczelarski

Gatunki rodzaju Apis

Na zdjęciu: pszczoła miodna niosąca pyłek. Źródło zdjęcia: pl.wikipedia.org/wiki/Pszczo%C5%82a_miodna#mediaviewer/File:Apis_mellifera_flying.jpg Autor zdjęcia: Muhammad Mahdi Karim

gatunki pszczół miodnych systematyka pszczół pszczoła wschodnia Apis cerana pszczoła olbrzymia Apis dorasta pszczoła karłowata Apis florea pszczoła miodna Apis mellifera pszczoła indyjska pszczoła indonezyjska pszczoła japońska pszczoła chińska pszczoła ussuaryjska pszczoła indochińska

Gatunki rodzaju Apis

Rodzaj Apis dzieli się na kilka gatunków. Choć w pewnym stopniu różnią się między sobą, mają wiele cech wspólnych – przede wszystkim żyją w zorganizowanych społeczeństwach.

Do rodzaju Apis nalezą cztery gatunki pszczół:

Pszczoła wschodnia (Apis cerana Fabr.) – wygląda podobnie jak pszczoły miodne występujące w Polsce. Inny jest jednak obszar jej bytowania – jej naturalne warunki to południowa i wschodnia Azja. Zakłada gniazda w szczelinach między skałami i w dziuplach. Ma owłosione cztery termity odwłokowe. Pszczoła wschodnia jest gatunkiem bardzo odpornym na większość chorób występujących u pszczół. W obrębie gatunku możemy rozróżnić pszczołę: indyjską, indonezyjską, japońską, chińską, ussuryjską i indochińską.

Pszczoła olbrzymia (Apis dorasta Fabr.) – jej naturalne środowisko to południowa Azja, a także obszary o klimacie tropikalnym i subtropikalnym. W odróżnieniu od polskich pszczół miodnych ma bardziej wyróżniające się ubarwienie – jest jaskrawo-pomarańczowa i ma ciemne skrzydła. Dość łatwo ją odróżnić od innych gatunków pszczół. Występuje tylko dziko, do tej pory nie udało się udomowić jej.

Pszczoła karłowata (Apis florea Fabr.) – podobnie, jak poprzedniczka występuje w południowej Azji. Jest jaskrawo ubarwiona. Jej gniazda można spotkać na konarach drzew lub w zaroślach. Udomowiona jest w bardzo niewielkim stopniu.

Pszczoła miodna (Apis mellifera L.) – jest to gatunek, który został udomowiony jeszcze starożytności. Dziś można ją spotkać pod każda szerokością geograficzną, powszechnie występuje także w Polsce. Żyje w dużych rojach, w których liczba osobników może sięgać nawet stu tysięcy.

Opracowano na podstawie:
Aleksandra Szymańska, Pszczoły miodne, Rolniczy Magazyn Elektroniczny 2009, nr 32

Zobacz również:

Zakup rodzin pszczelich – na co zwrócić uwagę?

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Podstawowe cechy praktyczne pszczół miodnych

Wyposażenie pasieczyska oraz wybór rasy i linii pszczół

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 11648

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Pszczoły w szkole w czerwcu

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Szkolny Dzień Pszczoły

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Łosoś w musztardzie i miodzie

Marchewka z jabłkiem i miodem

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Kaczka z pieczarkami i miodem

Agua fresca z borówek

Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym