Portal Pszczelarski

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Na zdjęciu: pszczoły olbrzymie (Apis dorsata). Źródło zdjęcia: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4d/ApisDorsataHive.jpg/640px-ApisDorsataHive.jpg

pszczoła olbrzymia Apis dorsata czarny miód miód leśny właściwości miodu właściwości miodu pszczół olbrzymich drzewo tapang

Jednym z najciekawszych z rodzajów miodu jest ten produkowany przez pszczoły olbrzymie (Apis dorsata), które występują w strefie klimatu tropikalnego i subtropikalnego południowej i południowo-wschodniej Azji. 

Pszczoła olbrzymia jest największym gatunkiem rodzaju pszczoły miodnej, który nigdy nie został udomowiony. Naturalnym siedliskiem tych przedstawicieli błonkoskrzydłych (Hymenoptera) są nizinne lasy deszczowe w Indiach, Malezji, Tajlandii oraz na Sumatrze i Borneo. Pszczoły z gatunku Apis dorsata budują gniazda na wolnym powietrzu. Gniazda charakteryzują się znacznymi rozmiarami, wyglądem przypominając grzebienie. W razie niebezpieczeństwa pszczoły olbrzymie tworzą odstraszającą napastnika falę obronną. Pszczoły olbrzymie znane są z tego, iż mogą ścigać napastnika na dystans dłuższy nawet niż 100 m.

Wybierając miejsce budowy gniazda pszczoły olbrzymie preferują wysokie drzewa z gatunku Koompassia excelsa (drzewo Tualang bądź Tapang). Wysoko usytuowane gniazdo (drzewo Tapang może dorastać nawet do 88 m) i śliskość pnia zapewniają bezpieczeństwo produkowanego miodu. Z drugiej strony pszczoły gwarantują ochronę drzewa przed wyrębem.

Miód produkowany przez pszczoły olbrzymie jest czarny. Posiada cenne właściwości zdrowotne. Przeciwdziała atakom migreny, zwiększa apetyt, zapobiega bezsenności oraz ma pozytywny wpływ na astmatyków, a także ma działanie antygrzybicze i przeciwbakteryjne. Sprzedawany jest w formie nie podlegającej przetworzeniu. Cena jednego słoika miodu czarnego wynosi 48$.

Opracowano na podstawie:
Pongthep Akratanakul, Beekeeping in Asia, w: "FAO Agricultural Services Bulletin 68/4", Food and Agriculture Organisation of the United Nations, Rome 1990, wydanie elektroniczne,
The tualang tree or koompassia excelsa, w: "Rainforest Journal", wydanie elektroniczne
Anglojęzycznej Wikipedii (Apis dorsata)
Royal black honey, royalblackhoney.com/website/royalblackhoney.html

Zobacz również:

Gatunki rodzaju Apis

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 26268

Komentarze z forum pszczelarskiego

Antoni 2016-04-27 20:32:27

Fascynujący jest świat pszczół. Wyobrażacie sobie wspinaczkę na 80 metrów żeby zebrać miód? Bo nie ja...

blondynekkrk 2016-06-02 07:35:12

Ciekaw jestem, czy ta cena za słoik miodu dotyczy słoiczka 100 ml czy 900 ml :)

blondynekkrk 2016-08-06 13:40:55

Dzisiaj znalazłem na wykopie link do filmiku, jak pszczelarze z Kambodży odbierają miód od pszczół olbrzymich bez strojów...

https://www.youtube.com/watch?v=gLOCsjCtyuM



  Współpracują z portalem:

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ciasto orzechowe z miodem

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

Sos malinowo-miodowy

Kaczka pieczona z miodem, jabłkami i żurawiną

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ogórki z miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem