Portal Pszczelarski

Wtapianie węzy w ramkę

Węza pszczela wtopiona w ramkę. Źródło zdjęcia: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/08/Mittelwand_17a.jpg

węza pszczela gospodarka pasieczna młody pszczelarz wtapianie węzy ramka pszczela wtapianie węzy w ramkę wosk pszczeli wytapiacz

Wtapianie węzy, choć jest czynnością dosyć prostą, powinno być przeprowadzone z jak największa starannością. Chodzi o to, by węza po włożeniu do ula nie fałdowała się i nie obciągała, co utrudniałoby pracę pszczołom.

Po pierwsze, trzeba druciany szkielet rozgrzać do tego stopnia, by bez problemu zatopił się w mocowanej węzie. Czym wytworzyć to ciepło? Najlepiej za pomocą specjalnego wytapiacza – prostownika, który przez obwód druta przepuszcza prąd o napięciu 8-14 V. Prostownik trzeba przyłożyć do druta i poczekać aż powoli się on nagrzeje. Wstępnie podgrzana węza musi osiągnąć temperaturę 25 stopni Celsjusza. Trzeba też pamiętać, by czynność tę wykonywać w dość ciepłym pomieszczeniu. Jeśli będzie za zimno, węza umieszczona w ulu będzie silnie odkształcała się i wyginała. Warto więc wykonywać tę czynność w ciągu dnia, a nie w chłodny poranek.

Zanim zaczniemy wtapiać węzę, musimy umieścić ją wewnątrz ramki tak, by z każdej strony zachowany był niewielki odstęp. Szczególnie ważny jest odstęp ramki od dolnej listwy – powinien wynosić około 3 milimetrów. Jeśli o tym zapomnimy, plaster w ciepłym wnętrzu ula będzie się wypaczał. Pamiętajmy też, by drut nie był za gorący – wtedy węza pocięta zostanie na kilka kawałków, a całą pracę trzeba będzie zaczynać od początku z nową węzą.

Niektórzy pszczelarze wykorzystują inny sposób zatapiania węzy. Potrzebna jest do tego deska o wymiarach dopasowanych do wielkości węzy. Najpierw węzę układa się na desce, dopiero potem przykłada drucianą ramkę, a druty podgrzewa. Dzięki temu węza szybko zatapia się w ramkę, a we wnętrzu ula nie będzie się odginać ani odkształcać.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 158

Zobacz również:

Węza pszczela

Jak pszczoły produkują wosk?

Do czego wykorzystuje się wosk pszczeli?

Jak wykonać świeczkę z wosku pszczelego?

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 30635

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

XVII Targi Pszczelarskie pn. Święto Miodu w Ochli 2017

Warsztaty pszczelarskie dla dzieci w Łodzi 2018

Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy w zawodzie pszczelarz - PCKZ 2016

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie