Portal Pszczelarski

Pozyskiwanie propolisu (kitu pszczelego)

Na zdjęciu: propolis, dłuto, ramka. Źródło zdjęcia: apimab-laboratoires.fr/illustrations/diaporama/propolis-brute-sur-cadres.jpg

pozyskiwanie propolisu pozyskiwanie kitu pszczelego propolis kit pszczeli powstawanie propolisu powstawanie kitu pszczelego zastosowanie propolisu zastosowanie kitu pszczelego

Choć większość osób kojarzy produkty pszczele przede wszystkim ze zdrowym miodem, w rzeczywistości pszczoły produkują coś równie bogatego w prozdrowotne substancje, czyli propolis. Choć nazywany jest on także kitem pszczelim, zdecydowanie nie jest do kitu.

Kit pszczeli pszczoły, wbrew pozorom, nie wytwarzają dla nas, a na własny użytek – kleista substancja służy im do uszczelniania, a także do dezynfekcji gniazda. Zdarza się też, że pszczoły powlekają propolisem zabite osobniki, których z różnych względów nie potrafią wynieść z ula. Tak zabezpieczone czy nawet zmumifikowane ciała nie stanowią żadnego zagrożenia dla żywych pszczół.

Jak powstaje propolis?
Najpierw pszczoła zbiera z pąków drzew żywiczną substancję, którą następnie mieszają z wydzielina produkowaną przez ich gruczoły gardzielowe i żuwaczkowe. Propolis pszczoły wytwarzają bezpośrednio na pąkach – dopiero gotowy produkt zeskrobują aparatem gębowym, wkładają go do koszyczków znajdujących się przy tylnych odnóżach (tych samych, w których transportują pyłek) i w ten sposób przenoszą go do ula. Gdy pszczoły niosące propolis siadają na wylotku ula, nawet niezbyt doświadczony pszczelarz może zauważyć, że nie niosą one pyłku kwiatowego, tylko kit. Są przede wszystkim nieco bardziej ociężałe – kit waży przecież zdecydowanie więcej niż pyłek, nawet uprzednio ugnieciony.

Ponieważ pszczoły zwykle przynoszą dużo więcej propolisu niż wykorzystują na własne potrzeby, zwykle można go znaleźć na ramkach i otworze wylotowym. Wystarczy go delikatnie zeskrobać i można wykorzystać do własnych celów. A sposobów zastosowania jest naprawdę sporo. Propolis jest składnikiem wielu maści, które służą do leczenia problemów skórnych, oparzeń, odmrożeń czy nawet odleżyn. Ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze, dlatego doskonale sprawdzi się w przeziębieniach, zapaleniach gardła, jako środek wspomagający w infekcjach dróg oddechowych. Wspomaga też leczenie chorób układu pokarmowego czy nadciśnienia. Nic więc dziwnego, że jest powszechnie spotykanym składnikiem wielu preparatów dostępnych w aptekach.

Opracowano na podstawie:
Przemysław Miarka, Propolis, www.odr.pl, 7.10.2014 r.

Zobacz również:

Propolis (kit pszczeli) - właściwości, działanie i zastosowanie

Powałka czy beleczki - co wybrać?

Propolis - produkt pszczeli

Propolis na raka

Grzane piwo z miodem i propolisem

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 33989

Komentarze z forum pszczelarskiego

Piotrek_Skorupka 2016-08-17 20:49:04

co zrobic z propolisem wyskrobanym zeby zastosowac do gojenia ran w glowiw przy chorobie luszczycy prosze kolegow pszczelarzy o rade z gory dziekuje

blondynekkrk 2016-08-18 09:10:57

Hej! O zastosowaniu propolisu przy łuszczycy to ja nie słyszałem. Podsyłam artykuł o wpływie propolisu na raka. O łuszczycy poszukam jakiś informacji :)

http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/963/propolis_na_raka.html



  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Konferencja pn. Pszczoły w środowisku rolniczym. Kraków 2016

Setne urodziny Józefa Adamczuka - pszczelarza z gminy Miączyn 2017

II Piknik Kowalski Bractwa Bartnego

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Kapusta czerwona z porto

Chleb z szafranem i miodem

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami