Portal Pszczelarski

Propolis (kit pszczeli) - właściwości, działanie i zastosowanie

Na zdjęciu: Propolis. Źródło zdjęcia: de.wikipedia.org/wiki/Propolis#/media/File:Propolisst%C3%BCcke.jpg Autor zdjęcia: Goldmull

propolis kit pszczeli właściwości propolisu właściwości kitu pszczelego zastosowanie propolis zastosowanie kitu pszczelego działanie propolisu działanie kitu pszczelego maść propolisowa grobulki propolisowe czopki propolisowe krople propolisowe uczulenie na propolis uczulenie na kit pszczeli

Propolis albo inaczej kit pszczeli, ma fundamentalne znaczenie w apiterapii. Najogólniej mówiąc, ta żywiczna substancja występuje w ulu w małych ilościach, ale jej rola jest bardzo doniosła. Pszczoły stosują ją do powlekania wnętrza ula oraz ramek, w tym komórek plastra, gdzie dojrzewa czerw.

 

SPIS TREŚCI:
1. Propolis (kit pszczeli) - skład chemiczny i właściwości
2. Propolis (kit pszczeli) - działanie
3. Propolis (kit pszczeli) - zastosowanie
4. Propolis (kit pszczeli) - artykuły powiązane

 

1. Propolis (kit pszczeli) - skład chemiczny i właściwości 
Tę żywiczną substancję pszczoły zbierają z pączków drzew, głównie brzozy i topoli. Jego odkrycia na nowo dokonano w latach 70-tych i 80-tych XX wieku. Wcześniej oczywiście był znany - używano go na przykład w starożytnym Egipcie do balsamowania zwłok oraz w medycynie. 

Propolis nie rozpuszcza się w wodzie, ale tylko (i to niecałkowicie) w rozpuszczalnikach organicznych, czyli spirytusie etylowym, chloroformie, eterze, acetonie, benzynie i glicerynie. 

Propolis składa się w sumie z około 300 składników, które nie są do końca dobrze poznane. Najwięcej miejsca w jego składzie zajmują związki fenolowe, flawonoidy, terpeny i woski. Ilość zbieranego przez pszczoły kitu jest niewielka, zajmuje się nim zaledwie kilka robotnic jednocześnie. Nie da się także zmusić owadów do zwiększenia zbiorów. Wówczas pszczoły zaczynają do ula przynosić smołę albo inne substancje chemiczne o właściwościach klejących.

2. Propolis (kit pszczeli) - działanie 
Propolis jest, poza jadem, najbardziej intensywnie działającym na drobnoustroje i organizm człowieka produktem pszczół. Ma silne działanie w zwalczaniu bakterii, jednocześnie regenerując tkanki, pobudzając metabolizm, a także układ odpornościowy. Jego zastosowanie dotyczy również działania znieczulającego. Tak aktywne działanie w dziedzinie niszczenia bakterii, kit pszczeli zawdzięcza przede wszystkim substancjom z grupy flawonoidów. Są one różne, a skuteczność w ich działaniu polega na sumowaniu i wzmacnianiu oddziaływania poszczególnych składników. Ten mechanizm, zwany synergizmem, powoduje niemożliwość uodpornienia się przez bakterię na działanie propolisu, inaczej niż jest to w przypadku antybiotyku. 

Udowodniono, że propolis wpływa na zniszczenie gronkowca, w tym szczególnie odpornego na leczenie gronkowca złocistego, a także na dwoinki, paciorkowce, prątki gruźlicy, grzyby i wirusy (w tym grypy i zapalenia mózgu) oraz pierwotniaki. Dobre rezultaty daje połączenie w terapii stosowania propolisu i antybiotyków. 

Kit pszczeli ma regenerujący wpływ na tkanki miękkie oraz chrzęstne. Syntezuje przeciwciała i aktywizuje ich działanie w organizmie, czym doprowadza do szybszej eliminacji czynników wywołujących choroby. 

Propolis znakomicie przysłuży się w leczeniu ran oraz zmian skórnych, takich jak: zakażenia, czyraki, zajady, egzemy, grzybice oraz alergiczne choroby skóry. Skuteczność zastosowanej metody wynosi aż 76%. Obserwuje się również pozytywne skutki w przypadku leczenia chorób wirusowych, opryszczki wargowej i półpaśca, a także w żylakowych owrzodzeniach nóg i odleżynach. Terapię kitem pszczelim zaleca się w sytuacji oparzeń termicznych i chemicznych oraz odmrożeń. Napawające optymizmem wyniki uzyskano w przypadku leczenia ostrych i przewlekłych schorzeń nosa, zatok, krtani, gardła oraz w schorzeniach jamy ustnej, takich jak afty, pleśniawki i powikłania dentystyczne.

Zaobserwowano działanie propolisu na obniżenie ciśnienia, leczenie owrzodzeń żołądka oraz jelit, a także hemoroidów. Pomaga również w przebiegu schorzeń górnych dróg oddechowych i płuc, w tym astmy i zapalenia płuc. Przyniesie ulgę w bólach reumatycznych, przy nadczynności tarczycy, cukrzycy, chorobach dróg żółciowych i moczowych.

3. Propolis (kit pszczeli) - zastosowanie 
Propolisu używa się pod postacią wyciągu etanolowego (czyli EEP) oraz w formie maści. Niegdyś te specyfiki były przygotowywane samodzielnie przez pszczelarzy. Obecnie w każdej aptece i sklepie zielarskim można przebierać wśród preparatów na bazie propolisu. Kit pszczeli to silny środek, dlatego jego stosowanie powinno się konsultować z lekarzem, szczególnie w przypadku poważniejszych dolegliwości. Niebezpieczne może okazać się uczulenie na propolis, któremu ulega 1 na 400 pacjentów. 

Przy chorobach skóry i ranach zaleca się używanie wyciągu etanolowego lub maści. Przy grzybicach chore miejsce należy posmarować trzy razy dziennie. W podobny sposób hamuje się początkowe stadia odleżyn i ran żylakowych. Pomagają kompresy i 10%-owe emulsje wodno-etanolowe. Przy problemach z jamą ustną zalecane jest pędzlowanie gardła i migdałków wyciągiem z propolisu albo płukanie go jego emulsją trzy razy na dzień, do momentu ustąpienia objawów. W chorobie wrzodowej żołądka i jelit proponuje się jego zażywanie dwa lub trzy razy dziennie po 20-40 kropli na cukrze lub z wodą przed jedzeniem. Hemoroidy i choroby ginekologiczne wymagają leczenia czopkami i gałkami.

4. Propolis (kit pszczeli) - artykuły powiązane 

Propolis - produkt pszczeli

Pozyskiwanie propolisu (kitu pszczelego)

Propolis na raka



Liczba wyświetleń artykułu: 21287

Komentarze z forum pszczelarskiego

Adam_Poch 2016-01-24 11:03:47

Super ciekawy artykuł! Wynika tylko, że dość dużo osób ma uczulenie na propolis. Jest ich więcej niż na miód! Nie do wiary!

mati 2016-01-24 19:05:06

no propolis to skuteczne lekarstwo na wiele chorub i to karzdy wie wienc tylko trzeba kupowac je od pszczelarzy a nie jakis handlowcow

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Łosoś w musztardzie i miodzie

Marchewka z jabłkiem i miodem

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Kapusta czerwona z porto

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Pszczoły w Zespole Szkół nr 1 w Legionowie 2017

Kradzież 3 zasiedlonych uli w gminie Wilków 2017

Szkolenie pszczelarskie w Domu Pszczelarza w Kamiannej 2017 - I turnus