Portal Pszczelarski

Propolis - produkt pszczeli

Na zdjęciu: propolis w ulu. Źródło zdjęcia: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e9/Propolis_in_beehives.jpg Autor zdjęcia: Abalg

propolis kit pszczeli produkt pszczeli właściwości propolisu właściwości kitu pszczelego

Propolis - produkt pszczeli

Jest to substancja zbierana przez pszczoły jako żywicznowoskowa wydzielina pączków drzew. Pszczoły używają propolisu do zasklepiania wszelkich niepotrzebnych otworów w ulu.

Ma on właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Dzięki dużej aktywności biologicznej wykorzystuje się go w medycynie przy takich schorzeniach jak: oparzenia, trudno gojące się rany, owrzodzenia i stany zapalne dróg oddechowych. Działa również regenerująco. W leczeniu używa się maści propolisowej i wyciągu spirytusowego.

Czysty propolis można pozyskać stosując siatkę zamiast powałki.

Źródła informacji:
1. Skowron H., O miodzie, pyłku i propolisie.
2. Materiały z Internetu, które zebrał i udostępnił Tadeusz Kąkol.

Zobacz również:

Pozyskiwanie propolisu (kitu pszczelego)

Propolis (kit pszczeli) - właściwości, działanie i zastosowanie

Grzane piwo z miodem i propolisem

Propolis na raka

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 12018

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Różowe stringi z miodem

Sałatka z kalafiora z miodem

Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie

Metody oceny stopnia inwazji Varroa destructor

Charakterystyka rodzaju Varroa i opis gatunku Varroa destructor