Portal Pszczelarski

Kaczka po mazursku

Na zdjęciu kaczka po mazursku. Autorka zdjęcia: Emila Źródło zdjęcia: Kuchenna Kontrrewolucya

przepis z miodem miód kaczka po Mazursku kaczka z miodem obiad z miodem

Ostatnio polubiłam kaczkę. W tej wersji jest naprawdę świetna - aromatyczna, delikatna i mięciutka. Miód, ocet jabłkowy i majeranek - przysmak z Mazur. :)

Składniki na dwie porcje:
-
2 kacze nogi,
- 2 łyżki octu jabłkowego, 
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 łyżki otartego majeranku,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu,
- 1 łyżka miodu pszczelego.

Wykonanie:
Nogi kacze dobrze myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Czosnek obieramy i  przeciskamy przez praskę. Do czosnku w misce dodajemy ocet jabłkowy, miód, majeranek, sól oraz pieprz i olej. Składniki marynaty dobrze ze sobą mieszamy i nacieramy nią kaczkę. Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodówki na całą noc lub nawet dłużej.

Po tym czasie mięso układamy na blasze lub w kamionkowym naczyniu i pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę, do uzyskania rumianej skórki. W czasie pieczenia, mięso należy polewać sosem powstałym z wytopionego tłuszczyku.

Podajemy z ulubioną surówką i pieczonymi ziemniakami lub żurawiną.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

2. Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

3. Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

4. Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

5. Kutia wigilijna z miodem pitnym

6. Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Odwiedź mój blog kulinarny: Kuchenna Kontrrewolucya

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5231

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pszczelarz, a kto to taki?

Propolis - produkt pszczeli

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Śledzie w korzennej marynacie z miodem

Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem

Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem