Udka z kurczaka z ketchupem i miodem
Składniki:
- 4 udka z kurczaka,
- 2 łyżki miodu,
- 4-5 łyżek ketchupu,
- 3 ząbki czosnku,
- papryka słodka,
- papryka ostra,
- czubryca,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Udka myjemy, osuszamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy miód, ketchup i przyprawy – mieszamy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy udka.
Wkładamy do “rękawa foliowego” i zamykamy.
Wkładamy do piekarnika temperatura 180 stopni na 45 minut. Po tym czasie wyciągamy i delikatnie rozcinamy worek (uważamy, żeby się nie poparzyć).
Ponownie wkładamy do piekarnika na ok 20 minut, żeby zapiekła się skórka.
Smacznego!!!
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Łosoś w musztardzie i miodzie
2. Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym
3. Marchewka z jabłkiem i miodem
4. Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili
Odwiedź mój blog kulinarny: Kuchnia Krokusia
Liczba wyświetleń artykułu: 14648
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!