Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Na zdjęcia udka z kurczaka z ketchupem i miodem. Autorka zdjęcia: Magdalena Faltyn Źródło zdjęcia: Kuchnia Krokusia
Składniki:
- 4 udka z kurczaka,
- 2 łyżki miodu,
- 4-5 łyżek ketchupu,
- 3 ząbki czosnku,
- papryka słodka,
- papryka ostra,
- czubryca,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Udka myjemy, osuszamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy miód, ketchup i przyprawy – mieszamy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy udka.
Wkładamy do “rękawa foliowego” i zamykamy.
Wkładamy do piekarnika temperatura 180 stopni na 45 minut. Po tym czasie wyciągamy i delikatnie rozcinamy worek (uważamy, żeby się nie poparzyć).
Ponownie wkładamy do piekarnika na ok 20 minut, żeby zapiekła się skórka.
Smacznego!!!
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Łosoś w musztardzie i miodzie
2. Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym
3. Marchewka z jabłkiem i miodem
4. Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili
Odwiedź mój blog kulinarny: Kuchnia Krokusia
Liczba wyświetleń artykułu: 13880
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!

Pszczelarze z Rumunii oczekują wsparcia UE ws. weryfikacji cen i jakości miodu 2023
Miód z Chin i Ukrainy zalewa Rumunię Edyta Glebocki

Właściwości miodu wrzosowego
Miód wrzosowy i jego właściwości Anna Celińska

Zmiana dofinansowania do pasiek w Bawarii 2023
Niemcy stawiają na ilość i ekologię Edyta Glebocki

Miód z Bardejowa okrzyknięty najsmaczniejszym miodem świata 2023
Najlepszy miód na świecie jest ze Słowacji Edyta Glebocki

Miód z konopi - pakt między rolnictwem a pszczelarstwem przynosi plony 2023
Miód konopny z Niemiec jest bardzo pożądany Edyta Glebocki

Jak producenci miodu oszukują konsumentów? Unia Europejska sprawdziła to! 2023
UE wie jak producenci miodu kombinują Edyta Glebocki

Badanie laboratoryjne jakości miodu
Jakie parametry są badane podczas badania laboratoryjnego miodu? Joanna Winsyk
