Portal Pszczelarski

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Na zdjęciu kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili. Autorka zdjęcia: Magdalena Faltyn Źródło zdjęcia: Kuchnia Krokusia

przepis z miodem miód filet z kurczaka z miodem kurczak z miodem kurczak w sosie miodowo-musztardowym drób z miodem obiad z miodem

Prosty i smaczny kurczak duszony w sosie miodowo musztardowym z dodatkiem papryczki chili :) Ciekawe połączenie słodkiego miodu z ostrą musztardą i pikantną papryczką chili. Moim zdaniem ta trójka pasuje do siebie i daje nam smaczne połączenie smaków.

Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- 1 łyżka oleju,
- 1 szklanka bulionu drobiowego,
- 1 łyżka ostrej musztardy,
- 2 łyżki miodu,
- 1 ostra papryczka chili,
- ok. 1 łyżki soku z limonki,
- 2 łyżki mąki,
- sól, 
- pieprz.

Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, oprószyć solą i pieprzem – usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Zalać bulionem, dodać musztardę i miód oraz posiekaną w drobną kosteczkę papryczkę chili. Dusimy ok. 15 minut.

W 1/4 szkl. zimnej wody rozrabiamy 2 łyżki mąki – wlewamy na patelnie i zagęszczamy sos. Dodajemy sok z limonki i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem dusimy ok 5 minut.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Łosoś w musztardzie i miodzie

2. Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

3. Marchewka z jabłkiem i miodem

4. Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Kuchnia Krokusia

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4944

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2014-01-19 17:58:24

Miałem kiedyś szanse spróbować kurczaka z podobnego przepisu i mogę śmiało go polecić! :)

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bigos staropolski na winie z miodem

Nalewka jaśminowa z miodem

Wigilijne łazanki na bogato

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Szybki piernik z miodem na święta

Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

Nugat z orzechami, żurawiną i miodem