Ciasto z mąką z czarnego ryżu
Będąc w sklepie z żywnością orientalną, kupiłam kilka różnych mąk, wśród których znalazła się lekko fioletowa, miałka mąka z czarnego, kleistego ryżu. Tę odmianę ryżu uprawia się głównie w Indonezji, Tajlandii i Chinach. Mieszkańcy Państwa Środka wyrabiają z niego makaron. W kuchni indonezyjskiej i tajskiej najczęściej stanowi on jeden ze składników deserów. Zaczęłam od ciasta. Na pierwszy front poszło połączenie fioletowej mąki ze słowiańską, miodową nutą i wyszedł delikatny miodowy, ciemny placek.
Składniki na ciasto z mąką z czarnego, kleistego ryżu:
- 100 g mąki z czarnego, kleistego ryżu,
- 80 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 100 g miodu,
- 4 jajka,
- szczypta soli.
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, dodając szczyptę soli.
Rozpuszczamy masło w misce i gdy jest już płynne, dolewamy miód.
Następnie dodajemy do tej masy żółtka i ponownie mieszamy.
Później powoli dosypujemy przesiane przez sito mąki z czarnego ryżu oraz pszenną, a na sam koniec ubite białka.
Mieszamy, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek, po czym przelewamy do formy. Pieczemy przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami
2. Miodowe ciasto z sezamową bezą
4. Żurawina z miodem i wanilią
5. Pierniczki świąteczne z miodem
Odwiedź również mój blog: Kuchniokracja
Liczba wyświetleń artykułu: 4193
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!