Portal Pszczelarski

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Na zdjęciu figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami. Autorka zdjęcia: Magdalena Tomaszewska-Bolałek Źródło zdjęcia: Kuchniokracja

przepis z miodem miód figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami z miodem figi z miodem deser z miodem

Figi warto jeść, bo bardzo dobrze wypływają na układ trawienny. O ich niezwykłych właściwościach wiedzieli już starożytni Egipcjanie i Grecy. Świeże figi są cudownym dodatkiem do deserów i ciast. Można je również podać na śniadanie.

Składniki na figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami:
-
świeże figi,
- jogurt bałkański,
- łuskane pistacje,
- glazura balsamiczna lub miód.

Wykonanie:
Figi myjemy, osuszamy i kroimy na 8 części.

Do miseczki nakładamy jogurt bałkański, wrzucamy pistacje, układamy na wierzchu figi po czym polewamy miodem lub glazurą balsamiczną.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Miodowe ciasto z sezamową bezą

2. Ciasto z mąką z czarnego ryżu

3. Ciasteczka lekko miodowe

4. Żurawina z miodem i wanilią

5. Pierniczki świąteczne z miodem

 

Odwiedź również mój blog: Kuchniokracja

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3336

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Kiwi w cieście z miodem rzepakowym

Racuchy z bananami i miodem

Ananas w czekoladowym cieście

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.