Pierniczki świąteczne z miodem
Przepis na pierniczki świąteczne z miodem.
Składniki:
- 750-800 g mąki,
- 80 g masła,
- 290 g miodu lipowego,
- 12-15 g przyprawy korzennej,
- 2 jajka,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- sok z połówki cytryny,
- lukier lub czekolada (do dekoracji).
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w miseczce, dodajemy miód, jajka proszek do pieczenia oraz sok z cytryny po czym dokładnie mieszamy.
Na sam koniec dosypujemy mąkę i wygniatamy.
Ciasto rozwałkowujemy (grubość około 3-4 centymetry) i przy pomocy foremek wykrawamy z niego ciasteczka.
Pierniczki pieczemy przez 9-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po ostudzeniu dekorujemy czekoladą lub lukrem.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Miodowe ciasto z sezamową bezą
2. Ciasto z mąką z czarnego ryżu
4. Żurawina z miodem i wanilią
5. Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami
Odwiedź również mój blog: Kuchniokracja
Liczba wyświetleń artykułu: 4845
Komentarze z forum pszczelarskiego
Miszka 2017-02-01 14:10:24
blondynekkrk 2017-02-01 16:26:28