Miodowe ciasto z sezamową bezą
Dziś przepis na przepyszne miodowe ciasto z kruchą sezamową bezą. Świetnie pasuje do ciepłej herbaty z cytryną.
Przepis na pyszne miodowe ciasto z sezamową bezą:
Składniki na bezę:
- 125 g cukru,
- 2 białka,
- dwie łyżki tahini (pasta sezamowa).
Wykonanie:
Białka ubijamy z cukrem. Na koniec dodajemy tahini i dokładnie mieszamy (masa jest bardzo płynna). Całość wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Po ostygnięciu kruszymy bezę na kawałki.
Składniki na ciasto:
- 220 g mąki,
- 135 g miodu,
- 100 g masła,
- 4 jajka,
- płaska łyżeczka sody.
Wykonanie:
Do miski wrzucamy masło w temperaturze pokojowej, jajka oraz miód, po czym dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę z sodą i ponownie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Po ostygnięciu ciasto smarujemy miodem i posypujemy pokruszoną bezą.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami
2. Ciasto z mąką z czarnego ryżu
4. Żurawina z miodem i wanilią
5. Pierniczki świąteczne z miodem
Odwiedź również mój blog: Kuchniokracja
Liczba wyświetleń artykułu: 4080
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!