Ciasteczka lekko miodowe
Ciasteczka lubi prawie każdy. Jednak małym dzieciom dość trudno przygotować coś smacznego i bez dosładzania. Do perfekcji opanowałam pieczenie wytrawnych, warzywnych wypieków. Zamiast białego czy brązowego cukru do ciastek można wykorzystać miód. Wcześniej jednak należy sprawdzić, czy dziecko nie jest na niego uczulone.
Składniki na ciasteczka lekko miodowe:
- 90-100 g mąki pszennej,
- 20 g miodu,
- 20 g masła,
- 1 jajko,
- 1/4 łyżeczki cynamonu cejlońskiego (zawiera znacznie mniej kumaryny niż powszechnie dostępna przyprawa otrzymywana z cynamonowca wonnego Cinnamomum cassia).
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy miód, cynamon i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajko, ucieramy. Na sam koniec dosypujemy przesianą mąkę.
Ciasto ugniatamy i rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Przy pomocy wykrawaczki wycinamy ciasteczka (nie większe niż 3 cm).
Ciastka pieczemy przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Miodowe ciasto z sezamową bezą
2. Ciasto z mąką z czarnego ryżu
3. Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami
4. Żurawina z miodem i wanilią
5. Pierniczki świąteczne z miodem
Odwiedź również mój blog: Kuchniokracja
Liczba wyświetleń artykułu: 4658
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!