Portal Pszczelarski

Ciasteczka lekko miodowe

Na zdjęciu ciasteczka lekko miodowe. Autorka zdjęcia: Magdalena Tomaszewska-Bolałek Źródło zdjęcia: Kuchniokracja

przepis z miodem miód ciasteczka miodowe ciasteczka z miodem ciasto z miodem

Ciasteczka lubi prawie każdy. Jednak małym dzieciom dość trudno przygotować coś smacznego i bez dosładzania. Do perfekcji opanowałam pieczenie wytrawnych, warzywnych wypieków. Zamiast białego czy brązowego cukru do ciastek można wykorzystać miód. Wcześniej jednak należy sprawdzić, czy dziecko nie jest na niego uczulone.

Składniki na ciasteczka lekko miodowe:
-
90-100 g mąki pszennej,
- 20 g miodu,
- 20 g masła,
- 1 jajko,
- 1/4 łyżeczki cynamonu cejlońskiego (zawiera znacznie mniej kumaryny niż powszechnie dostępna przyprawa otrzymywana z cynamonowca wonnego Cinnamomum cassia).

Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy miód, cynamon i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajko, ucieramy. Na sam koniec dosypujemy przesianą mąkę.

Ciasto ugniatamy i rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Przy pomocy wykrawaczki wycinamy ciasteczka (nie większe niż 3 cm).

Ciastka pieczemy przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Miodowe ciasto z sezamową bezą

2. Ciasto z mąką z czarnego ryżu

3. Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

4. Żurawina z miodem i wanilią

5. Pierniczki świąteczne z miodem

 

Odwiedź również mój blog: Kuchniokracja

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3976

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Ewidencje przy rozliczaniu się na podstawie PKPiR

Przygotowanie projektów w ramach programu Wsparcia Rynku Produktów Pszczelich 2016/2017

Zmiany w podatkach i składkach ZUS dla pszczelarzy w 2017 roku

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Chroniąc pszczoły dbasz o siebie

Kontrowersje z życia pszczół - zaproszenie na wykład otwarty

Zrekultywowane tereny kopalni Górażdże jako potencjalne siedlisko występowania pszczół