Portal Pszczelarski

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Na zdjęciu ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem. Autorka zdjęcia: Ewa Jarosz Źródło zdjęcia: Dietetyk w Stolicy

przepis z miodem miód ciasto jogurtowo-miodowe ciasto z miodem

Składniki:
-
1,5szklanki mąki pszennej (około 200g),
- 1 jajo,
- laska cynamonu (lub cynamon mielony),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 łyżek miodu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 3 łyżki wody.

Wykonanie:
Oddzielamy białko od żółtka. Z białka ubijamy pianę ze szczyptą soli. Żółtko mieszamy z miodem, olejem i jogurtem.

Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz z masą jogurtowo-miodową.

Do całości wsypujemy starty lub mielony cynamon, Mieszamy wszystko dokładnie uzupełniając wodą.

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.

Ciasto smakuje najlepiej z mlekiem. Całość można posypać "cukrem pomarańczowym" czyli cukrem pudrem (lub zwykłym) wymieszanym z otartą skórką pomarańczy.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

2. Słodka sałatka z kurczakiem

3. Ciasto orzechowe z miodem

4. Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Odwiedź mój blog kulinarny: Dietetyk w Stolicy

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5702

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Dennica wysoka higieniczna do ula wielkopolskiego

Jak odkazić ul?

Metody zapobiegania aktywności trutówek w ulu