Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem
Składniki:
- 1,5szklanki mąki pszennej (około 200g),
- 1 jajo,
- laska cynamonu (lub cynamon mielony),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 łyżek miodu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 3 łyżki wody.
Wykonanie:
Oddzielamy białko od żółtka. Z białka ubijamy pianę ze szczyptą soli. Żółtko mieszamy z miodem, olejem i jogurtem.
Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz z masą jogurtowo-miodową.
Do całości wsypujemy starty lub mielony cynamon, Mieszamy wszystko dokładnie uzupełniając wodą.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
Ciasto smakuje najlepiej z mlekiem. Całość można posypać "cukrem pomarańczowym" czyli cukrem pudrem (lub zwykłym) wymieszanym z otartą skórką pomarańczy.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy
2. Słodka sałatka z kurczakiem
4. Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi
Odwiedź mój blog kulinarny: Dietetyk w Stolicy
Liczba wyświetleń artykułu: 5310
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!