Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Konsumenci powinni wspierać lokalnych pszczelarzy

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Niemczech fałszowanie miodu

Sabine Schütze ekspertka z lokalnej telewizji SWR, wzywa niemieckich konsumentów do wspierania lokalnych pszczelarzy. Jak przekonuje, miód od niemieckich pszczelarzy jest bardzo zdrowy, a jego produkcja przyczynia się do zachowania różnorodności pszczół i wielu odmian owoców. Ekspertka od zdrowego odżywiania się i ochrony środowiska z telewizji SWR wyjaśnia, że w Europie nadal brakuje jednolitych standardów i metod wykrywania fałszowanego miodu. Jako przykład podaje miód turecki, który według najnowszych badań jest aż w 90% fałszowany i z tego względu sprzedawany jest w dużo niższej cenie. Dlatego, by unikać zakupu tańszego, ale niezdrowego miodu, Sabine Schütze radzi konsumentom, by wybierać tylko te lokalne, o lepszej jakości produkty. Jak przekonuje w przeliczeniu na rok cena miodu nie jest aż tak wysoka, a wspieranie pszczelarzy pozwala też chronić pszczoły i całą różnorodność biologiczną.

Netografia

tagesshau.de, "Verbraucher sollten heimische Imker unterstützen, https://www.swr.de/swraktuell/rheinland-pfalz/stehsatz-studiogespraech-s-schuetze-100.html, Data publikacji: 2023.10. 26, Data odczytu: 2023.10.31

Czytaj więcej

Nowatorski sposób na fałszywy miód



Liczba wyświetleń artykułu: 41

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Skrzydełka z miodem i chili

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową