Portal Pszczelarski

Konsumenci powinni wspierać lokalnych pszczelarzy

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Niemczech fałszowanie miodu

Sabine Schütze ekspertka z lokalnej telewizji SWR, wzywa niemieckich konsumentów do wspierania lokalnych pszczelarzy. Jak przekonuje, miód od niemieckich pszczelarzy jest bardzo zdrowy, a jego produkcja przyczynia się do zachowania różnorodności pszczół i wielu odmian owoców. Ekspertka od zdrowego odżywiania się i ochrony środowiska z telewizji SWR wyjaśnia, że w Europie nadal brakuje jednolitych standardów i metod wykrywania fałszowanego miodu. Jako przykład podaje miód turecki, który według najnowszych badań jest aż w 90% fałszowany i z tego względu sprzedawany jest w dużo niższej cenie. Dlatego, by unikać zakupu tańszego, ale niezdrowego miodu, Sabine Schütze radzi konsumentom, by wybierać tylko te lokalne, o lepszej jakości produkty. Jak przekonuje w przeliczeniu na rok cena miodu nie jest aż tak wysoka, a wspieranie pszczelarzy pozwala też chronić pszczoły i całą różnorodność biologiczną.

Netografia

tagesshau.de, "Verbraucher sollten heimische Imker unterstützen, https://www.swr.de/swraktuell/rheinland-pfalz/stehsatz-studiogespraech-s-schuetze-100.html, Data publikacji: 2023.10. 26, Data odczytu: 2023.10.31

Czytaj więcej

Nowatorski sposób na fałszywy miód



Liczba wyświetleń artykułu: 756

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Ogórki z miodem