Nowatorski sposób na fałszywy miód
Naukowcy z Politechniki w Walencji w Hiszpanii opracowali specjalny "elektroniczny język", który pozwala w szybki i tani sposób rozpoznać zafałszowany miód. Naukowcy uważają, że jest to przełom, który zmieni rynek.
Podczas gdy tradycyjne metody badania próbek miodu trwają do kilku dni, "elektroniczny język" (zdaniem twórców) daje możliwość ustalenia tych samych danych w niecałą godzinę. Jak wyjaśniają naukowcy, fałszywy miód to zwykle mieszanka. w której znajduje się syrop lub melasa cukrowa. Tego typu działalność nieuczciwych producentów stanowi oczywiste łamanie prawa, jednak nadal nie brak śmiałków, którzy wybierają łatwy zysk.
Zaproponowane przez hiszpańskich naukowców urządzenie, działa dzięki połączeniu techniki i statystycznej analizy danych. "Elektroniczny język" jest w stanie nie tylko wykryć fałszywe markery, ale również określić ich poziom w produkcie, co daje nam informacje o skali zafałszowania miodu.
Badanie miodu za pomocą "elektronicznego języka" ma być pierwszym etapem weryfikacji podejrzanego produktu, która będzie jedynie wstępem do dalszej analizy i identyfikacji.
Opracowano na podstawie:
Food Fakty, Elektroniczny język wykrywa zafałszowania miodu (Food Fraud), https://foodfakty.pl/elektroniczny-jezyk-wykrywa-zafalszowania-miodu-food-fraud, Data publikacji: 2018.09.30, Data odczytu: 2018.09.30
Czytaj również:
Liczba wyświetleń artykułu: 6068
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!