Portal Pszczelarski

Ciasto orzechowe z miodem

Na zdjęciu: ciasto orzechowe z miodem. Autorka zdjęcia: Ewa Jarosz Źródło zdjęcia: Dietetyk w Stolicy

przepis z miodem miód ciasto orzechowe ciasto orzechowe z miodem ciasto z miodem

Na etapie redukcji masy ciała nie zawsze możemy pozwolić sobie choćby na takie ciasto, ale kiedy już osiągniemy cel i nasza waga wskazywała będzie odpowiednią dla nas wartość, takie ciasto będzie znacznie lepszym wyborem niż cokolwiek paczkowanego ze sklepu. Pomijam już dodatek sztucznych składników, ale najważniejsza jest wysoka wartość odżywcza przy niższej wartości energetycznej. Pamiętajmy jednak, że orzechy choć bardzo zdrowe zawierają sporo tłuszczo. I mimo iż są to korzystne kwasy tłuszczowe to będą podnosiły wartość energetyczną diety, dlatego też osoby z nadwagą czy otyłością powinny spożywać je z umiarem.

Składniki:
-
150g ułuskanych orzechów włoskich,
- 100g mąki pszennej,
- 2 jaja,
- 100g cukru,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 3 łyżki mleka,
- szczypta soli.

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Podłużną formę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową, możemy rozsmarować na niej kroplę oleju.

Orzechy mielimy bądź miksujemy na drobną mączkę.

Mieszamy z mąką, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

Jaja roztrzepujemy i łączymy z cukrem i olejem.

Mieszamy razem wszystkie składniki i dodajemy 3 łyżki mleka.

Przekładamy masę do formy i wkładamy do piekarnika na 30 minut.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

2. Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

3. Słodka sałatka z kurczakiem

4. Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Odwiedź mój blog kulinarny: Dietetyk w Stolicy

X
Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 12880

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Wigilijne łazanki na bogato

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Nalewka jaśminowa z miodem

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pszczelarz, a kto to taki?

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Miód - produkt pszczeli