Ciasto orzechowe z miodem
Na etapie redukcji masy ciała nie zawsze możemy pozwolić sobie choćby na takie ciasto, ale kiedy już osiągniemy cel i nasza waga wskazywała będzie odpowiednią dla nas wartość, takie ciasto będzie znacznie lepszym wyborem niż cokolwiek paczkowanego ze sklepu. Pomijam już dodatek sztucznych składników, ale najważniejsza jest wysoka wartość odżywcza przy niższej wartości energetycznej. Pamiętajmy jednak, że orzechy choć bardzo zdrowe zawierają sporo tłuszczo. I mimo iż są to korzystne kwasy tłuszczowe to będą podnosiły wartość energetyczną diety, dlatego też osoby z nadwagą czy otyłością powinny spożywać je z umiarem.
Składniki:
- 150g ułuskanych orzechów włoskich,
- 100g mąki pszennej,
- 2 jaja,
- 100g cukru,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 3 łyżki mleka,
- szczypta soli.
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Podłużną formę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową, możemy rozsmarować na niej kroplę oleju.
Orzechy mielimy bądź miksujemy na drobną mączkę.
Mieszamy z mąką, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Jaja roztrzepujemy i łączymy z cukrem i olejem.
Mieszamy razem wszystkie składniki i dodajemy 3 łyżki mleka.
Przekładamy masę do formy i wkładamy do piekarnika na 30 minut.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem
2. Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy
3. Słodka sałatka z kurczakiem
4. Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi
Odwiedź mój blog kulinarny: Dietetyk w Stolicy
Liczba wyświetleń artykułu: 11880
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!