Portal Pszczelarski

Osy to lepsze pszczoły - tak twierdzi Stephan Härtel

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Niemczech osa pszczoła Stephan Härtel rozwój osy

Coraz częściej pojawiają się komentarze, że w tym roku os jest znacznie więcej niż w latach poprzednich. Co gorsze, według wielu obserwatorów osy nie tylko pojawiają się dosłownie wszędzie, ale są wyjątkowo agresywne. Z tą tezą nie zgadza się jednak wielu ekspertów, między innymi Stephan Härtel, związany z NABU - Stowarzyszeniem Ochrony Środowiska w Niemczech.

W wywiadzie z niemieckim portalem t-online pan Härtel tłumaczy, że wręcz są obszary, jak np. terytorium Berlina, gdzie tych owadów jest nawet znacznie mniej niż w zeszłym roku. Według eksperta to właśnie rok 2022 był rokiem os. Jego słowa potwierdzają również obserwacje, jakie w tym roku przeprowadziło Stowarzyszenie do spraw ochrony środowiska w Niemczech, według którego populacja os rozwija się na normalnym poziomie. 

Jak to więc możliwe, że w tym roku jest mniej os, niż w latach poprzednich? Ekspert zwraca uwagę na kilka czynników:

  • pogodę,
  • możliwość znalezienia pożywienia czy choćby
  • populację królowych w roku poprzednim.

Härtel podkreśla, że zimne dni nie są zbyt dobre dla właściwego rozwoju os. Choć trzeba przyznać, że w tym roku wiosna była wyjątkowo dobra, bo zapewniła sporo ciepłych i suchych dni. Dlatego według eksperta trudno jest ostatecznie powiedzieć, dlaczego w takich warunkach populacja os nie rozwinęła się jakoś znacząco. 

Nie bez znaczenia jest też fakt, że na końcówkę lata przypada okres lęgowy os. I to właśnie może dawać fałszywy obraz, że tych owadów jest wyjątkowo dużo. W ostatnich dniach sierpnia odbywa się także chów samców i młodych królowych, dlatego szczególnie z tego względu robotnice są aktywne w poszukiwaniu pożywienia, a do tego nerwowe i bardziej agresywne. Wynika to z faktu, że są odpowiedzialne za dostarczenie pożywienia wszystkim osobnikom w kolonii.

Stephan Härtel podkreśla również, że osy to "lepsze pszczoły", bo oprócz funkcji zapylana, spełniają jeszcze inne role w ekosystemie. Nie należy ich więc zabijać, jeśli wpadną do domu czy na party z grillem. O czym należy pamiętać, to o fakcie, że osy są mięsożerne, a więc odpowiadają za eliminacje innych szkodników i usuwają padlinę z ekosystemu, dzięki czemu ograniczają w znaczny sposób rozprzestrzenianie się zarazków. 

W Niemczech osy znajdują się pod ochroną, nie wolno ich więc ani zabijać, ani usuwać ich gniazd.

Netografia

t-online.de Gibt es in diesem Jahr besonders viele Wespen?, https://www.t-online.de/heim-garten/aktuelles/id_100230152/wespenjahr-2023-experte-ueber-insekten-sie-sind-die-besseren-bienen-.html, data publikacji: 2023.08.23 data odczytu: 2023.08.24

Czytaj również

Osa pospolita czyli vespula vulgaris

Różnice między pszczołą a osą



Liczba wyświetleń artykułu: 386

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Propolis - produkt pszczeli

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Skrzydełka z miodem i chili