Skład chemiczny miodu – cukry proste i złożone

Na obrazku: wzory strukturalne glukozy i fruktozy. Źródło obrazka: chemia.dami.pl/gimnazjum/gimnazjum10/graf/cukier2.gif
Cukry są głównym składnikiem suchej masy miodu. Ich zawartość może się różnić w zależności od odmiany miodu, jednak zawsze jest dość wysoka. Nie bez przyczyny przecież wszystkie miody są słodkie – nawet wtedy, gdy oprócz tego możemy wyczuć inne smaki.
Wśród licznych węglowodanów, jakie znajdują się w miodzie, przeważają cukry proste, czyli glukoza i fruktoza, odpowiadające za słodki smak miodu oraz jego właściwości odżywcze. W miodach nektarowych jest ich około 32-40 procent, natomiast w miodach spadziowych nieco mniej, bo około 30 procent. Fruktoza jest bardziej słodka, glukoza nieco mniej – jednak wskaźnik obu tych cukrów pomaga wykrywać te miody, w których zawartość cukrów jest zafałszowana syropem buraczanym.
Kolejnym cukrem, pod względem ilości w miodzie, jest sacharoza, czyli słodki dwucukier. Pochodzi ona z nektaru, a jej procentowa zawartość nie powinna przekraczać pięciu procent (przeciętnie około 2-3 procent). Sacharoza może być pod wpływem specjalnego enzymu – inwertazy – rozkładana na cukry proste, czyli wspomnianą wcześniej glukozę i fruktozę. Jeżeli sacharozy w miodzie jest więcej niż pięć procent, oznacza to, że miód jest niedojrzały albo że został zafałszowany i wcale nie jest w stu procentach naturalny. Oprócz sacharozy innym dwucukrem, występującym w miodzie, jest maltoza. W miodach spadziowych możemy też spotkać charakterystyczny trójcukier – melocytozę. Oprócz cukrów prostych w miodzie można też spotkać w niewielkich ilościach wiele innych cukrów złożonych, między innymi: melibiozę, gencjobiozę, izomaltozę czy trehalozę.
Opracowano na podstawie:
Zbigniew Lipiński, Żywienie pszczół miodnych, Wielbark 2014, s. 82
Zobacz również:
Skład chemiczny miodu – enzymy
Skład chemiczny miodu – witaminy
Jakość miodu. Przepisy, normy i parametry oceny jakości miodu
Badanie miodu w domowych warunkach
Liczba wyświetleń artykułu: 65486
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
Czy to duży, czy nie? Edyta Glebocki
Zestawy prezentowe z miodem w roli głównej, czyli pomysły na sprzedaż miodu zimą
Czy warto tworzyć zestawy prezentowe na święta? Oczywiście! Joanna Baran
Od 2026 roku producenci miodu w Niemczech będą musieli podać kraj jego pochodzenia
Od 14. czerwca 2026 wchodzą nowe przepisy Edyta Glebocki
Bartnik Postępowy: Miód a witaminy (1930.08)
https://wmbc.olsztyn.pl/dlibra/publication/3195/edition/3079/content Portal Pszczelarski
Importowany miód często jest fałszowany
To problem nie tylko Niemiec, ale całej Unii Europejskiej Edyta Glebocki
Jesienne miody odmianowe. Czy ich pozyskiwanie jest obciążające dla rodzin pszczelich?
Najpopularniejsze jesienne miody odmianowe i ryzyko ich pozyskania Joanna Baran
Co zagraża zimującym pszczołom?
Jak pszczelarz może pomóc zimującym pszczołom? Joanna Baran













