Portal Pszczelarski

Skład chemiczny miodu – cukry proste i złożone

Na obrazku: wzory strukturalne glukozy i fruktozy. Źródło obrazka: chemia.dami.pl/gimnazjum/gimnazjum10/graf/cukier2.gif

miód skład chemiczny miodu cukry proste cukry złożone glukoza fruktoza zawartość cukru w miodzie miód nektarowy miód spadziowy syrop buraczany sacharoza słodki dwucukier inwertaza miód niedojrzały maltoza trójcukier melocytoza melibioza gencjobioza izomaltoza trehaloza

Cukry są głównym składnikiem suchej masy miodu. Ich zawartość może się różnić w zależności od odmiany miodu, jednak zawsze jest dość wysoka. Nie bez przyczyny przecież wszystkie miody są słodkie – nawet wtedy, gdy oprócz tego możemy wyczuć inne smaki.

Wśród licznych węglowodanów, jakie znajdują się w miodzie, przeważają cukry proste, czyli glukoza i fruktoza, odpowiadające za słodki smak miodu oraz jego właściwości odżywcze. W miodach nektarowych jest ich około 32-40 procent, natomiast w miodach spadziowych nieco mniej, bo około 30 procent. Fruktoza jest bardziej słodka, glukoza nieco mniej – jednak wskaźnik obu tych cukrów pomaga wykrywać te miody, w których zawartość cukrów jest zafałszowana syropem buraczanym.

Kolejnym cukrem, pod względem ilości w miodzie, jest sacharoza, czyli słodki dwucukier. Pochodzi ona z nektaru, a jej procentowa zawartość nie powinna przekraczać pięciu procent (przeciętnie około 2-3 procent). Sacharoza może być pod wpływem specjalnego enzymu – inwertazy – rozkładana na cukry proste, czyli wspomnianą wcześniej glukozę i fruktozę. Jeżeli sacharozy w miodzie jest więcej niż pięć procent, oznacza to, że miód jest niedojrzały albo że został zafałszowany i wcale nie jest w stu procentach naturalny. Oprócz sacharozy innym dwucukrem, występującym w miodzie, jest maltoza. W miodach spadziowych możemy też spotkać charakterystyczny trójcukier – melocytozę. Oprócz cukrów prostych w miodzie można też spotkać w niewielkich ilościach wiele innych cukrów złożonych, między innymi: melibiozę, gencjobiozę, izomaltozę czy trehalozę.

Opracowano na podstawie:
Zbigniew Lipiński, Żywienie pszczół miodnych, Wielbark 2014, s. 82

Zobacz również:

Skład chemiczny miodu – enzymy

Skład chemiczny miodu – woda

Skład chemiczny miodu – kwasy

Skład chemiczny miodu – witaminy

Jakość miodu. Przepisy, normy i parametry oceny jakości miodu

Badanie miodu w domowych warunkach

Badanie laboratoryjne jakości miodu

Poprawne przechowywanie miodu

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 61554

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

Współdziałanie pszczelarzy w zakresie promocji i sprzedaży

Michał Piątek Dochodowa pasieka - książka dla pszczelarzy

III Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia