Portal Pszczelarski

Problemy amerykańskich pszczelarzy w związku z suszą 2022

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w USA pszczoły a susza

Trwająca na Zachodnim Wybrzeżu Stanów Zjednoczonych susza odbija się negatywnie na pszczelarzach także w innych rejonach kraju. Najbardziej ucierpieli pszczelarze, którzy przywozili do Kalifornii swoje pszczoły, by zapylały drzewa migdałowców.

80 procent światowej produkcji migdałów pochodzi ze stanu Kalifornia. Miejscowi pszczelarze mogą zapewnić tylko około jednej trzeciej pszczół do zapylania migdałowców. Dlatego pszczelarze z innych stanów przybywali do Kalifornii, by przez około miesiąc zapylać miejscowe drzewa. Sadownicy płacili około 200 dolarów za każdą przybyłą kolonię, co dla wielu pszczelarzy stanowiło istotną część dochodów. 

W 2022 roku zbiory migdałów okazały się o 11 procent niższe niż rok wcześniej. Kurczące się z powodu suszy sady, to mniejsze zapotrzebowanie na pszczoły miodne. Amerykańska Narodowa Służba Statystyki Rolnictwa zamierza przebadać wielkość strat poniesionych przez plantatorów i pszczelarzy. Do około 16 000 producentów migdałów wysłano kwestionariusze w celu zebrania danych dotyczących między innymi liczby kolonii wykorzystywanych do zapylania pól, cen za wykorzystaną kolonię i całkowitej wartości zapylania na uprawę. Raport będzie zawierał informacje z 2022 roku w zestawieniu z danymi z 2017 roku.

Czytaj również:

Ponad połowa amerykańskich pszczół jest wynajmowana do zapylania plantacji migdałów w Kalifornii

Produkcja mleka migdałowego w Stanach Zjednoczonych zagraża pszczołom



Liczba wyświetleń artykułu: 676

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem