Portal Pszczelarski

Produkcja mleka migdałowego w Stanach Zjednoczonych zagraża pszczołom

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w USA pszczoły a mleko migdałowe pestycydy

Brytyjski dziennik "The Guardian" opublikował reportaż, w którym ukazuje szkodliwość dla pszczół produkcji mleka migdałowego w Stanach Zjednoczonych. W Kalifornii, gdzie rośnie około 80 procent migdałowców świata zaobserwowano, że pszczoły, które je zapylają masowo chorują, co w dalszej konsekwencji powoduje ich wymieranie.

Opisany w reportażu pszczelarz Dennis Arp stracił w przeciągu jednej zimy 150 pni. Problem ten dotyka także innych miejscowych hodowców pszczół, a na terytorium całych Stanów Zjednoczonych w 2019 roku wyginęło 50 miliardów tych owadów, co stanowi 30 procent tutejszej populacji. Jako przyczynę tego stanu wskazuje się masowe wykorzystywanie na plantacjach migdałowców pestycydów. Kalifornijscy farmerzy nie chcą jednak zrezygnować z ich stosowania. Rosnący popyt na mleko migdałowe zmusza do utrzymywania monoupraw, co wyklucza zachowanie bioróżnorodności.

Na obszarze stanu Kalifornia drzewa migdałowca, z których przetworzonych owoców wytwarza się mleko migdałowe, zajmują około 7 tysięcy kilometrów kwadratowych. W USA wartość sektora produkcji mleka migdałowego szacowana jest na blisko 2 miliardy dolarów. Do tej pory popularność tego produktu opierała się w znacznej mierze na jego rzekomej ekologiczności.

Czytaj również:

Ponad połowa amerykańskich pszczół jest wynajmowana do zapylania plantacji migdałów w Kalifornii



Liczba wyświetleń artykułu: 883

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Wigilijne łazanki na bogato

Bananowe chipsy z miodem

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie