Portal Pszczelarski

Miododajne nasadzenia w Kajasówce 2021

pszczelarstwo małopolskie ekoton Lajkonik Nadleśnictwo Krzeszowice Kajasówka

W Kajasówce, w gminie Czernichów w powiecie krakowskim pracownicy fabryki Lajkonik przy wsparciu Nadleśnictwa Krzeszowice dokonali nasadzeń roślin miododajnych. Wzdłuż jednej z dróg powstała ekoton, w którym będzie rósł między innymi berberys, głóg, jarząb pospolity i dzika róża. Zasadzona została również aleja lipowa.

Ekoton jest strefą łączącą ze sobą sąsiadujące, odmienne ekosystemy, czyli w tym wypadku rolniczy i leśny. W rozmowie z serwisem Głos24, Kordian Habel - Inżynier Nadzoru z Nadleśnictwa Krzeszowice - zaznacza, że w tym miejscu będą rosły rośliny typowe dla obu tych środowisk, czyli trzmielina pospolita, bez czarny, kalina koralowa, porzeczka czerwona, kruszyna pospolita, berberys zwyczajny, jarząb pospolity, róża dzika, czereśnia ptasia oraz głóg. Znajdzie się też tutaj miejsce dla ścieżki edukacyjnej, na której zostaną umieszczone informacje, jak wspierać owady zapylające. Twórcy projektu mają nadzieję, że pszczoły i inne zapylacze będą mogły się cieszyć z tego miejsca już wiosną 2022 roku. 

Podjęta inicjatywa ma na celu wspieranie bioróżnorodności i służyć pszczołom, muchówkom i motylom, które będą korzystać ze strefy ekotonu i alei lipowej. Firma Lajkonik liczy również, że podjęte działania umocnią jej wizerunek, jako marki promującej odpowiedzialną gospodarkę leśną. Nie jest to zresztą pierwsza taka akcja tego przedsiębiorstwa. Lajkonik odpowiadał za stworzenie ekologicznego muralu, który pochłaniał smog w centrum Krakowa. Od 2017 roku firma może szczycić się certyfikatem FSC®, świadczący o wspieraniu gospodarki leśnej. Tym razem jednak jest to pierwsza taka inicjatywa podejmowana we współpracy z Nadleśnictwem i w dodatku na rzecz bioróżnorodności, w którą może jednocześnie zaangażować się wielu pracowników.



Liczba wyświetleń artykułu: 729

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Kaczka pieczona z miodem, jabłkami i żurawiną

Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

Lekka sałatka z miodowym dressingiem

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Opowiemy faktów full, jak w biznesie działa ul

BeePower – Be or not to be, depends on a bee!

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 1.

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności