Portal Pszczelarski

W katowickiej Fabryce Porcelany powstała pasieka 2021

pszczelarstwo śląskie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska Pasieki Światła Fundacja Giesche miód z kroplą Katowic miód z nutą Katowic

Na terenie zrewitalizowanego kompleksu Fabryki Porcelany w Katowicach założona została pasieka. W ulach zamieszkało ponad 120 tysięcy pszczół. Jest to rezultat współpracy zarządcy Fabryki - Fundacji Giesche z wspierającą takie inicjatywy organizacją Pasieki Światła.

Projekt ma służyć edukacji ekologicznej. Pasieka składa się z pięciu uli położonych na obrzeżach Fabryki, w okolicy lasów i pól uprawnych. Dzięki temu pszczoły mają stąd blisko do miododajnych akacji oraz lip, a jednocześnie odwiedzający ten kompleks będą mogli się zapoznać z informacjami na temat pszczół i ich hodowli.

Fabryka Porcelany stanowi zespół poprzemysłowych obiektów, pełniących dziś funkcje biurowe, handlowe czy rozrywkowe. Działania Fundacji Giesche wpisują się w istniejący w Katowicach od kilku lat pszczelarski trend. Od 2017 roku w stolicy województwa śląskiego zakładane są łąki kwietne, a w 2020 roku pojawiły się pierwsze samorządowe pasieki. Władze miasta postawiły ule na dachach budynków basenów w Brynowie i Burowcu, a także Narodowej Orkiestry Polskiego Radia. W każdej z miejskich pasiek mieszka po 40 tysięcy pszczół. Miasto chce się również promować poprzez pszczelarstwo. Pozyskiwane z tych uli miody noszą etykiety "Miód z kroplą Katowic" lub "Miód z nutą Katowic", i są jednym z katowickich gadżetów promocyjnych.

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 1177

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Ciasto orzechowe z miodem

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Marchewka z jabłkiem i miodem

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Zapobieganie i zwalczanie inwazji Varroa sp. u pszczoły miodnej

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie

Varroa destructor - znaczenie i rys historyczny