Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

W katowickiej Fabryce Porcelany powstała pasieka 2021

pszczelarstwo śląskie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska Pasieki Światła Fundacja Giesche miód z kroplą Katowic miód z nutą Katowic

Na terenie zrewitalizowanego kompleksu Fabryki Porcelany w Katowicach założona została pasieka. W ulach zamieszkało ponad 120 tysięcy pszczół. Jest to rezultat współpracy zarządcy Fabryki - Fundacji Giesche z wspierającą takie inicjatywy organizacją Pasieki Światła.

Projekt ma służyć edukacji ekologicznej. Pasieka składa się z pięciu uli położonych na obrzeżach Fabryki, w okolicy lasów i pól uprawnych. Dzięki temu pszczoły mają stąd blisko do miododajnych akacji oraz lip, a jednocześnie odwiedzający ten kompleks będą mogli się zapoznać z informacjami na temat pszczół i ich hodowli.

Fabryka Porcelany stanowi zespół poprzemysłowych obiektów, pełniących dziś funkcje biurowe, handlowe czy rozrywkowe. Działania Fundacji Giesche wpisują się w istniejący w Katowicach od kilku lat pszczelarski trend. Od 2017 roku w stolicy województwa śląskiego zakładane są łąki kwietne, a w 2020 roku pojawiły się pierwsze samorządowe pasieki. Władze miasta postawiły ule na dachach budynków basenów w Brynowie i Burowcu, a także Narodowej Orkiestry Polskiego Radia. W każdej z miejskich pasiek mieszka po 40 tysięcy pszczół. Miasto chce się również promować poprzez pszczelarstwo. Pozyskiwane z tych uli miody noszą etykiety "Miód z kroplą Katowic" lub "Miód z nutą Katowic", i są jednym z katowickich gadżetów promocyjnych.

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 942

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Nalewka jaśminowa z miodem

Bigos staropolski na winie z miodem

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Varroa destructor - cykl życiowy i rozwojowy

Varroa destructor - znaczenie i rys historyczny

Metody oceny stopnia inwazji Varroa destructor

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

Szkolny Dzień Pszczoły