Portal Pszczelarski

Nawłoć jest szkodliwa dla pszczół - badania dr Magdaleny Lendy 2020

pszczelarstwo w Polsce nawłoć Magdalena Lenda Instytut Ochrony Przyrody Polskiej Akademii Nauk miód nawłociowy

Zespół naukowy pod kierunkiem doktor Magdaleny Lendy z Instytutu Ochrony Przyrody Polskiej Akademii Nauk i australijskiego Uniwersytetu w Queensland przeprowadził badania na temat szkodliwości nawłoci na polski ekosystem. Okazało się, że negatywne skutki oddziaływania tej rośliny odczuwają również pszczoły.

Kwitnąca w charakterystycznym żółtym kolorze nawłoć jest gatunkiem inwazyjnym, który przybył do Polski z Ameryki Północnej. Choć nie stwierdzono żadnych jej walorów leczniczych, to po Internecie krąży wiele informacji o pozytywnym wpływie miodu nawłociowego w leczeniu chorób nerek, płuc czy jamy ustnej. To przekłada się na wysoki popyt na ten produktu i zainteresowanie pszczelarzy pozyskiwaniem miodu z nawłoci czy nawet uprawą tej rośliny. W rozmowie z Dziennikiem Wschodnim, doktor Magdalena Lenda stwierdza, że takie działania mają bardzo niekorzystny wpływ na środowisko. W opublikowanych w Ecology Letters badaniach polskiej badaczki miód nawłociowy zakwalifikowano jako rodzaj żywności pseudoleczniczej.

Nawłoć bardzo szybko opanowuje nieużytki i tereny zielone i potrafi w przeciągu 2-5 lat wyprzeć z danego obszaru aż 90 procent innych roślin. Oznacza to, że bioróżnorodności spada do zaledwie 10 procent. W naturalny sposób odbija się to także na kondycji pszczół. Ich dieta jest w takim przypadku bardzo uboga, a pokarm dostępny jedynie w okresie kwitnienia jednej rośliny. Jak pokazały badania, na terenie, gdzie obficie występuje nawłoć jest o 75 procent mniej zapylaczy. Ponadto karmienie pszczół nektarem z nawłoci obniża ich przeżywalność w porównaniu z karmieniem ich nektarem wielokwiatowym. Jak podkreśla doktor Lenda, już lepsze działanie od nawłoci w takim przypadku ma zwykły cukier.

Od 2012 roku na terenie Unii Europejskiej zakazana jest sprzedaż i sadzenie gatunków inwazyjnych takich jak nawłoć. Mimo to wielu pszczelarzy decyduje się na pozyskiwanie miodu nawłociowego. Doktor Lenda liczy jednak, że uświadomienie społeczeństwu, że nawłoć nie przynosi pożytku, a wręcz same straty powinno pomóc w wyparciu z rynku miodu nawłociowego, który z powodzeniem mógłby być zamieniony na miód, którego produkcja nie wiąże się ze szkodą dla środowiska.

Czytaj również:

Właściwości miodu nawłociowo-gryczanego



Liczba wyświetleń artykułu: 7800

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Tosty na słodko

Ananas w czekoladowym cieście

Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Miód - produkt pszczeli

Pszczelarz, a kto to taki?

Propolis - produkt pszczeli

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę